Nieuws

« Vorige - Volgende »

Provincie: 60.000-250.000 vaten in Coupépolder

21 november 2012 - 16:55  •  reacties

Provincie: 60.000-250.000 vaten in Coupépolder

Alphen aan den Rijn -

De exacte hoeveelheid vaten is niet vast te stellen. Gedeputeerde Staten baseert de schatting op grond van beschikbare informatie uit diverse onderzoeken.

Het gifschandaal werd vorige maand door het televisieprogramma Zembla opgerakeld. Zembla, dat de hand heeft weten te leggen op het rechercheonderzoek, stelt dat er met medeweten van de gemeente Alphen jarenlang illegaal chemisch afval in de polder is gestort, vaak honderden vaten per dag. De constatering van de recherche staat haaks op de uitspraken van milieuwethouder Stan Lyczak.

Op de vraag wat er precies in de vroegere vuilstortplaats ligt, antwoordde hij: 'Daar ligt huishoudelijk afval, organisch afval die vroeger ook gestort werd en wat andere spullen. Waarschijnlijk ook wat chemisch afval.' Op de bewering dat er duizenden vaten chemisch afval in de polder liggen, reageerde Lyczak: 'Ik heb die verhalen ook gehoord en er is geen aanleiding om te vermoeden dat het er zoveel zijn.'

In het eerste deel van december wordt het onderzoek, waarin ook onder andere staat hoeveel gifvaten en welke -stoffen 25 tot dertig jaar geleden in de Coupépolder zijn gedumpt, gepresenteerd. De provincie Zuid-Holland ziet vooralsnog geen aanleiding om extra maatregelen te treffen. Volgens het provinciebestuur zijn de ondernomen acties afdoende.

Fotograaf: Josh Walet
Stan Lyczak.'
Stan Lyczak