Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

En op wat ga jij stemmen?

28 februari 2017 - 10:02  •  Hans Flotat  •  reacties

En op wat ga jij stemmen?

Alphen aan den Rijn - De laatste paar weken kom je er niet onderuit; de Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. In de gemeente vind je overal grote borden met de bekende koppen erop geplakt, die vragen om je stem. En ze hebben allemaal goede en minder goede standpunten, maar ik ben er nog niet helemaal uit wie ik mijn stem gun.

Jongeren worden dit keer op veel verschillende manieren verzocht om naar de stembus te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de jongeren niet is gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Ik val met mijn 22 jaar in deze categorie en ik vind het goed dat er veel aandacht is voor deze groep. Want om eerlijk te zijn begrijp ik best wel goed dat jongeren niet gaan stemmen. Ze hebben soms geen idee waarop, waarom en begrijpen af en toe niks van wat ze allemaal uitkramen in Den Haag. Dus worden politici er ook op gewezen dat ze de jongeren er meer bij gaan betrekken en het ook voor ons wat makkelijker maken met wat ze nu eigenlijk bedoelen met hun standpunten.

Maar dat maakt het kiezen voor mij niet makkelijker. Want ga ik op Jesse Klaver stemmen omdat hij sympathiek over komt? Of juist op Rutte omdat hij het ergens wel oké gedaan heeft de afgelopen jaren? En natuurlijk heb ik de stemwijzer ingevuld en heb ik een aantal partijprogramma’s gelezen. Maar bij de stemwijzer kwam de 50+ partij eruit, niet echt een partij voor mij. Bij de tweede keer invullen kwam er een andere partij uit die wat beter bij mij past. En bij de jongeren kieswijzer kwam deze partij op plek 2 te staan. Bij de kieskompas kwam de ChristenUnie uit de bus als partij wat het beste bij mij past, maar deze partij trekt mij niet zo aan.

Je gaat je natuurlijk af vragen na het invullen van de vragenlijsten, of het heel veel zin heeft. Maar ik ben de standpunten van de twee partijen gaan lezen die ik wel bij mij vind passen en dat komt redelijk overeen met wat ik vind. Dus ik ben er wel bijna uit met wat ik op 15 maart ga invullen. En sorry Jesse, de volgende keer zal ik je niet vergeten eten te geven!

Fotograaf: Josh Walet