Politiek

« Vorige - Volgende »

Windenergie, zonnepanelen of toch kernenergie

5 maart 2019 - 18:52  •  reacties

Windenergie, zonnepanelen of toch kernenergie

Alphen aan den Rijn - Boeren mogen geen zonneweiden aanleggen. Windturbines mogen nergens in het Groene Hart worden geplaatst. Dat is een gevolg van afspraken in het provinciehuis. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft hier last van. Zo bleek tijdens het lijsttrekkersdebat op maandag 4 maart in de aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten.Er mogen geen windturbines langs de N11. Weilanden moeten vooral weilanden blijven. En, op de plekken in het kwekerijgebied bij Boskoop waar zonneweiden wel mogen, heeft de netwerkbeheerder geen capaciteit om de stroom te verwerken.Berend Potjer (GroenLinks) vindt de provincie hinderlijk. "Er komen hier ideeën van onderop en dan ligt de provincie dwars." Adri Bom (CDA) wil het Groene Hart open houden, maar ziet ook de spagaat. "In het volgende coalitieakkoord moeten we gaan voor meer variatie en meer ruimte voor initiatieven."

Dat het genuanceerder ligt, kwam uit het lijsttrekkersdebat wel naar voren. De ChristenUnie vindt windturbines niet mooi. De SP ziet ze liever op zee. De PvdA wil ze bij de mensen die de energie afnemen in de buurt. De SGP wil geen zonneweiden op landbouwgrond, maar wil wel net als GroenLinks zonnepanelen op daken van bedrijven.
De PvdA zag een probleem met zonnepanelen op huurhuizen. Dat werd idee werd echter razendsnel gepareerd vanuit de zaal door woningcorporatie Woonforte en een inwoner: de eerste projecten waarbij zonnepanelen op huurhuizen worden geplaatst zijn er al.

Noch windturbines, noch zonneweiden kunnen het energieprobleem in de provincie oplossen. Er moeten ook andere vormen van energie komen. "Inkoop uit het buitenland, want we zijn geen zelfvoorzienende provincie en iets nieuws zoals kernenergie", aldus Floor Vermeulen (VVD).

Het debat
Ferry Mingelen leidde maandag 4 maart het politieke debat in de kleine maar volle zaal van Theater Castellum. De lijsttrekkers, of hun vervangers, van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten zaten in het panel. Er stonden drie thema's op de agenda: woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op 20 maart, tegelijk met de waterschap verkiezingen.

Fotograaf: Alphens EV