Politiek

« Vorige - Volgende »

FvD, VVD en CDA bespreken mogelijkheden coalitie

16 april 2019 - 15:07  •  reacties

FvD, VVD en CDA bespreken mogelijkheden coalitie

Alphen aan den Rijn - Forum van Democratie (FvD) was dit jaar de grote winnaar bij de verkiezingen. Informateur Hans Wiegel voor FvD liet dinsdag aan Omroep West weten dat de drie grote partijen gaan bespreken of zij kunnen samenwerken en een basis creëren om met andere fracties tot een meerderheid te komen. De Provinciale Staten telt in totaal 55 zetels. Forum van Democratie heeft er 11, VVD 10 en CDA 4. 

Floor Vermeulen van VVD laat aan Omroep West weten dat de samenwerking tussen de drie partijen nog geen zekerheid is. ChristenUnie met 3 zetels en de SGP met 2 zetels zijn mogelijke partijen om zich aan te sluiten bij de potentële coalitie. GroenLinks met 5 zetels en D66 met 6 zetels kunnen dat ook maar vinden dit niet realistisch, laten zij weten aan Omroep West. 

In gemeente Alphen aan den Rijn was de uitslag te vergelijken met de landelijke uitslag. Forum voor Democratie was ook in Alphen de grote winnaar en de bestaande partijen verloren of wonnen met percentages die ook landelijk te zien zijn. De opkomst in Alphen aan den Rijn was beduidend hoger dan 4 jaar geleden. Toen ging 50,5% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Nu was dat 58,1%, een toename van maar liefst 15%.

Fotograaf: Josh Walet