Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Plan: sociale onderneming voor Nieuwe Alphenaren

26 februari 2018 - 15:18  •  Kirsten Bruijnes  •  reacties

Plan: sociale onderneming voor Nieuwe Alphenaren

Alphen aan den Rijn - Het idee om een sociale onderneming op te starten is vorig jaar mei ontstaan. Ik werkte toen als vrijwilliger op Lesbos. Daar ontdekte ik een restaurant inclusief workshopruimte waar vluchtelingen in toerbeurten werkten als kok en ober. Daarnaast volgden of gaven deze mensen workshops. Hun talenten werden ingezet en ze voelden zich weer wat nuttiger. Het gaf hen een doel. Toen ik afgelopen oktober in Weesp een lunchroom binnenstapte was daar een vergelijkbaar concept; mensen die aan de rand van de arbeidsmarkt zitten waren daar aan het werk. Ook bij deze lunchroom was een extra ruimte waar ze op allerlei manieren hun talenten konden inzetten. 

Beide initiatieven bleven in mijn hoofd zitten. Ik zou graag iets soortgelijks in Alphen aan den Rijn willen opzetten. Sociale ondernemingen bieden deze mensen een kans om (weer) volwaardig mee te draaien in onze maatschappij.  Hierbij richt ik mij op de doelgroep Nieuwe Alphenaren. Uit eigen ervaring zie ik hoe lastig het is voor deze mensen om in een nieuw land hun weg te vinden en om aan de slag te gaan. Het gevoel van nut hebben, een ritme hebben en het gebruiken van je talenten is voor ieder mens van essentieel belang. Daarnaast is het een goede leerschool om in de praktijk Nederlands te leren en onze cultuur beter te leren kennen. Ook hoop ik dat dit de integratie bevordert en het een plaats wordt waar mensen uit verschillende lagen van de bevolking elkaar ontmoeten.

Ik wil er 100% voor gaan en hoop dat ik een mooie groep mensen met verschillende talenten om mij heen kan verzamelen om het idee verder uit te werken en uiteindelijk te realiseren. Daarvoor is WeHelpen een prachtig platform. Ik hoop mensen te treffen die mij kunnen aanvullen. Ieder zet een talent in om een ander te kunnen helpen! Het is een mooi overkoepelend orgaan voor mensen die elkaar snel weten te vinden. Dat het WeHelpen platform werkt is al bewezen; dat blijkt wel uit alle positieve reacties die ik heb ontvangen.

Kirsten Bruijnes 

Fotograaf: Kirsten Bruijnes