Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Taalnazi's

20 juli 2018 - 19:56  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Taalnazis

Alphen aan den Rijn - Ik geef het toe: ondanks mijn opleiding en ervaring maak ik ook weleens taalfouten. Meestal omdat ik haast heb of omdat ik in een zin een wijziging onvolledig doorvoer. Soms doen mijn eigen fouten mij ook pijn aan m'n ogen. Echt.Blijft natuurlijk het feit dat de inhoud van een blog, artikel of verhaal duizend keer zo belangrijk is als een typefout die morgen is vergeten en over een jaar of tien geen fout meer is. In 2016 schreef ik daarover deze column in het Alphens Nieuwsblad. Eigenlijk moet ie elk jaar een keer in de herhaling.

"Ons belangrijkste communicatiemiddel is taal. Taal spreek je met je lichaam en dat heet non-verbaal. Taal spreek je met je mond en dan praat je. Er bestaat zoiets als beeldtaal, dat is belangrijk voor visueel ingestelde mensen. Taal bestaat ook als het geschreven woord. Dat doe je niet met je handen, maar dat doe je in je hoofd. Denk ik.

Taalgebruik kan veelzeggend zijn. Aan sommige woorden en uitdrukkingen herken je een (sub)cultuur. Dat werkt zo voor leeftijdsgroepen en dat werkt zo bij een accent of dialect. Je hoort waar iemand bij hoort of vandaan komt.
Toen ik pas naar Alphen aan den Rijn verhuisd was, had ik soms 'geen goesting' met een vette zachte 'g'. Mijn klasgenoten op het Christelijk Lyceum hadden 'geen zin' met een 'g' waar Scheveningen een puntje aan kan zuigen. Voor de oorlog schreven we allemaal 'bosch' en 'boomen', nu schrijven we bos en bomen.

Om taal gemakkelijker en begrijpelijker te maken, hebben we grammatica en spelling uitgevonden. Dat zijn regeltjes waarmee we taal vormgeven. De bedoeling is dat we dan allemaal snappen 'wat er staat'. De regeltjes volgen de ontwikkeling van de taal. Taal is namelijk een levend iets. Mensen veranderen en de manier waarop zij zich uitdrukken verandert mee.

Een struikelblok is het moment waarop een taaldingetje van fout naar goed verandert. Het gebruik van 'gelijk' in de betekenis van 'meteen' is zoiets. Het gebruik van 'als' en 'dan' is er ook zo een. Ik voorspel dat ook het gebruik van d-t over niet al te lange tijd verandert. En wellicht, o gruwel, is 'me broer' ooit de correcte schrijfwijze.

Ik erger me aan taalfouten, maar ik erger me ook aan archaïsch taalgebruik. Het allerergste vind ik echter taalnazi's die je op elke fout wijzen zonder zich om de inhoud te bekommeren. Uiteindelijk gaat taal over hoe mensen met elkaar communiceren en niet over het toepassen van de regeltjes!"

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper