Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Facebook

21 april 2018 - 11:54  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Facebook

Alphen aan den Rijn - In juni 2009 ging ik voor de bijl en op facebook. In februari 2010 volgde twitter. Waarom?Omdat dat met die privacy natuurlijk helemaal aan jezelf ligt. Jij bepaalt wat je wel en wat je niet wilt delen. Alles wat je niet zelf op social media plaatst, bestaat daar ook niet. Alles wat je niet op social media doet, kan niet tegen je worden gebruikt. Alles wat je niet in de openbaarheid wilt hebben, daar moet je op social media gewoon niets over zeggen.

Hoezo dan dat kabaal rond facebook? Dat gaat om iets heel simpels.
Het verdienmodel van facebook is advertentieverkoop. De service voor de adverteerders is dat facebook de advertenties aan de doelgroep laat zien. Wie de doelgroep is, ziet facebook aan de data. Data zijn alle dingen die jij op facebook doet. Als jij foto’s van je kat plaatst of je klikt eindeloos op mierzoete kattenfilmpjes, dan krijg je advertenties van kattenvoer te zien. Als je dat niet wilt, vink je dat aan. Dat kan namelijk.
Er is op facebook dus geen spionagecomplot met data. Of zoiets.

Dat van die 'alleen maar onzin' valt trouwens ook erg mee.
Er zijn mensen en fietsbellen in het echte leven. Diezelfde fietsbellen staan natuurlijk ook op facebook. Daar hoef je niet verbaasd over te zijn. De plaatselijke heks is op facebook echt net zo gemeen als in het werkelijkheid. Die enge man is op facebook net zo eng als tijdens een netwerkborrel. Je minnaar is op facebook echt net zo opvallend aanwezig (of niet) als in je vriendenkring of op kantoor.
En stiekem meekijken? Jongens, dat doen we ook op een terras of als we toevallig langs die collega met dat interessante beeldscherm lopen. En, je kunt op facebook, net als in het echte leven bij de koffieautomaat of in de supermarkt, verwachten dat je roddels en ruzie tegenkomt.

Maar…
Op facebook vind ik nieuws uit gewone goede nieuwsbronnen, als in journaal en kranten. Op facebook zie ik wat er allemaal in Alphen aan den Rijn gebeurt. Op facebook zie ik veel over mijn interessegebieden en hobby’s voorbij komen. En ik hou zo hier en daar een pagina voor een bedrijf of organisatie bij en in de gaten.
Op facebook heb ik een aantal goede vrienden gevonden en daar houdt ik via facebook heel gemakkelijk contact mee. Als we door willen zakken met een paar flessen wijn of nodig aan de chocola moeten, dan spreken we gewoon af in de plaatselijke horeca. Bij Alfreds, de Wijnbar, de Burgemeester, Maggie Blue of bij Proto. Zonder facebook had ik hen niet eens gekend.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper