Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Cultureel broddelwerk

10 mei 2019 - 20:30  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Cultureel broddelwerk

Alphen aan den Rijn - In de inleiding wordt heel hard geroepen dat 'we' 'maar' de 47ste plek in de landelijke culturele ranglijst bezetten, maar dat we wel op plek 23 staan als het om de omvang gaat. Leo Maat wijst de Alphense politiek er terecht op dat nummer 47 helemaal niet zo slecht is, als je bedenkt dat noch Alphen-Stad noch de dorpen een fraaie historische kern bezitten. En dat is voor een plek op die lijst een heel belangrijk criterium. Des te gekker is het dat deze wethouder voor de rest kritiekloos dit broddelwerkje een 'cultuurvisie' durft te noemen.

Het is een gegeven dat Alphen, door haar ligging in de Randstad tussen vier grote en een aantal kleine steden, een ideale uitvalsbasis is voor bezoeken aan hele grote tentoonstellingen, grote concerten en gespecialiseerde musea.
Daarmee is dus niet gezegd dat de rest van de cultuur zich moet beperken tot fröbelwerk bij Tom in de Buurt en een koortje met één optreden per jaar in het plaatselijke buurthuis. En al helemaal niet dat cultuur gewoon een leuk middel is om eenzame mensen uit hun eenzame huis te plukken. Of dat het enkel de bibliotheek is die expliciet cultureel bezig is.

Er zijn drie ambities: kennismaken, aantrekkingskracht en onderlinge samenwerking.
Kennismaken is verbonden aan onderwijs en een maatschappelijke functie. De beruchte asbak voor vaderdag en gezellig knutselen met eenzame oudjes in het niet aanwezige buurthuis om de hoek. Dat heeft dus helemaal niets met cultuur te maken. Cultuuronderwijs is een uitvloeisel van bestaande cultuur en hoort thuis bij het aanbod in het onderwijs.
Aantrekkingskracht is een hartstikke leuk principe. Maar het is geen onderlegger voor een cultuurvisie. Het is de uitkomst van een goede cultuurvisie én veel cultuur in de gemeente. En, niet om het een of ander, als je de functie van een festival vertaalt als 'maatschappelijke ontmoetingsplek' dan vraag ik me af of je wel eens bij een festival bent geweest.

Dan even deze: er moet een popprogrammeur komen. Dat is echt een lachertje. Het ter ziele gegane PopPlatform deed met deskundige vrijwilligers precies wat er nu gevraagd wordt: zorgen dat een relatief gering bedrag aan subsidie netjes wordt besteed aan experimenten, amateurs, beginnende bandjes en vooral een beetje samenwerking. Het PopPlatform is echter verzopen in de ambtelijke regeltjes en regeltjesneukers.

Net als trouwens heel veel andere prima initiatieven vanuit de Alphense samenleving. Zoals de Streekmuziekschool in het Oude Raadhuis. Een beloofde broedplaats voor kunst- en cultuurmakers op De Werf. De teloorgang van poppodium Het Kasteel. MAX dat met de tieners nog steeds op het randje balanceert. Parkvilla dat het met een schijntje subsidie moet doen. Castellum waar het maar blijft rommelen, omdat 'de gemeente' denkt dat hier een verdienmodel in zit.

Zelden ben ik het zo roerend met de complete Alphense politiek eens geweest als toen donderdagavond de zogenaamde cultuurvisie in de prullenbak belandde en de wethouder een opdracht met promotiekansen kreeg: maak een echte cultuurvisie!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper