Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Minerva en de uil

22 maart 2019 - 19:55  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Minerva en de uil

Alphen aan den Rijn - Thierry Baudet, als landelijk politiek leider, hield woensdagavond een overwinningsspeech met een prominente rol voor Minerva en haar uil. Symbolen waaraan je Minerva herkent, zijn de helm en het schild van de krijger en dus die uil. De uil staat in de oudheid voor kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. Waarom die associatie er is, weten we trouwens niet. Zou zomaar kunnen dat dit te maken heeft met een uilenkolonie op de plek waar Athene is gesticht. Of met het scherpe zicht in het donker van een uil.

Uit het niets naar heel veel zetels. Dat is knap. Het zegt ook iets over de tijdgeest. Net als de PVV de afgelopen jaren groeide en groeide, doet Forum voor Democratie dat ook. Wat de partijen gemeen hebben, is dat ze zich afzetten tegen de bestaande hiërarchie in dit land. Wat ze ook gemeen hebben, is een partijleider met een Fingerspitzengefühl voor Public Relations.

Mijn complete tijdlijn op facebook staat vol met Baudet. Al twee dagen kabaal. Links, rechts en het midden. Iedereen vindt er iets van. Dat gaat soms heel ver. Een universitair docent die in een reactie vroeg 'Volkert waar ben je' is terecht geschorst. Je mag het best oneens zijn met iemand, maar je kunt wel je fatsoen houden. Dat geldt trouwens ook voor de internettokkies die de docent vervolgens zijn gaan bedreigen.

Baudet verbindt de uil aan een duister Nederland waar die uil boven zweeft. Een verwijzing naar een uitspraak van de filosoof Hegel, die in 1821 meldde dat de uil van Minerva pas tijdens de aanbrekende avond gaat vliegen. Daarmee bedoelt Baudet dat mensen pas inzicht verwerven als de gevolgen duidelijk worden.
Het lijntje naar de politiek is een beetje vaag. Kennelijk gaat het om een wereldbeeld waarbij het allemaal heel slecht is geregeld in Nederland. Beetje jammer dat uit alle wetenschappelijke onderzoeken en statistieken blijkt dat we hier heel veel welvaart hebben en tot de gelukkigste mensen van de wereld behoren.

Minerva en haar uil worden door de toespraak van Baudet een beetje gekaapt. Ik vind dat persoonlijk jammer. Het is tenslotte al meer dan tien jaar de naam waaronder ik columns en blogs schrijf. De associatie is die met wijsheid en kunsten, omdat we ooit als schrijverscollectief begonnen. Misschien moet ik dat alias maar eens wijzigen…

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper