Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Storm after the Calm

7 mei 2014 - 21:26  •  Edwin Hijman  •  reacties

Storm after the Calm

Alphen aan den Rijn - Ik weet niet hoe u het heeft ervaren, maar persoonlijk heb ik me nogal verbaasd over het feit dat sommige gemeentes de Dodenherdenking al op zaterdag hebben gehouden in plaats van op zondag. De reden? Het zou in strijd zijn met de zondagsrust? Kom op zeg! Zijn deze mensen dan echt vergeten waar het hier om gaat? Wellicht een kleine toelichting. Het gaat om de herdenking van miljoenen slachtoffers van oorlogsgeweld. Over het herdenken van de meest systematische volkerenmoord uit de moderne geschiedenis.  Over een 5 jaar durende zwarte bladzijde in ons verleden. 2 minuten stilte, 2 minuten respect dat is wat er gevraagd wordt. Maar nee hoor, er zijn mensen die hun heilige zondagshuisje belangrijker vinden. Word wakker zou ik zeggen! Stiller dan de 2 minuten op 4 mei gaat het in Nederland niet worden.  Niet op maandag, niet op dinsdag en ook niet op zondag. Dus wat nou verstoring van de zondagsrust.  Maar het gaat deze mensen waarschijnlijk niet eens zo zeer om die 2 minuten. Het gaat vast om het feit dat er rondom het organiseren van de herdenking allerlei mensen iets moeten doen, dat het op iets van werk lijkt. Ik stel me zo voor dat het plaatselijke monument gepoetst moet worden, dat er boeketten gemaakt moeten worden, dat er een geluidssetje moet worden aangesloten. En natuurlijk moet de klok geluid worden en spelen muzikanten Het Wilhelmus. Dan heb ik nieuws voor deze mensen, NOU EN!!

Is het niet een beetje hypocriet om dit belang, als het al een belang is, zwaarder te laten wegen dan de inhoud en betekenis van zoiets als een Nationale herdenking? Wellicht zijn deze mensen even vergeten dat het feit dat zij überhaupt van een zondagsrust kunnen genieten, óók het resultaat is van de offers die gebracht zijn voor deze vrijheid. Nee echt, elk weldenkend argument ontgaat mij in deze discussie. Hoe kan ik iemand uitleggen dat er in ons land mensen zijn die het geloven in een figuur die na zes daagjes klussen een dagje vrij wilde belangrijker is dan het 2 minuten nadenken over alle slachtoffers die door oorlogsgeweld gevallen zijn. Denken zij nu echt dat Hitler ook de zondagsrust respecteerde? Dat hij op zaterdagavond zijn manschappen in het oosten van Polen bij elkaar riep en zei: “wacht maar ff mannen, de rest komt maandag wel” Of wat dacht u van de geallieerden? Dat zij het dorpje aan de andere kant van de rivier nog een dag je met rust lieten? Ik hoor het de Yankees al zeggen: ”No, sorry madam, please wit until Monday, than you will be free.”  En wat te denken van alle slachtoffers die op zondag gevallen zijn? Tellen zij niet mee? Nee mekkeren over je eigen zondagsrust, dat je zélf rust wil op zondag. Ikke, ikke, ikke. Egoïstisch en kortzichtig is het, niks meer dan dat.  Zouden deze mensen denken dat als ze zich straks voor de hemelpoort moeten melden, dat Petrus zegt: “Sorry mensen, u heeft ooit op een zondag 2 minuutjes stilgestaan bij het lijden van miljoenen mensen, dat kan écht niet. U komt er niet in. Doei.”

De eerstvolgende keer dat 4 mei op een zondag valt, is pas ergens rond 2028 geloof ik. Tot die tijd wil ik deze mensen niet meer horen, trouwens rondom die tijd ook niet. 4 mei is 4 mei en dat blijft het en om 8 uur zijn we dan 2 minuten stil, overal. Gewoon omdat dat zo hoort. En voor wie niét van rust en stilte houdt, kijk dan gewoon naar het Songfestival.  Kijk en aanschouw hoe Ilse en Waylon zich in het Europese storm staande houden en alle criticasters met hun oorverdovende kalmte moeiteloos de mond snoeren. Waylon zal met hoed zingen, en het Songfestival is trouwens op zaterdag, al jaren. Dat u het even weet.

Fotograaf: Josh Walet