Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Ledenpeiling Winkeltijdenverordening

7 oktober 2016 - 09:51  •  CDA Alphen aan den Rijn  •  reacties

Ledenpeiling Winkeltijdenverordening

Alphen aan den Rijn - Het collegevoorstel gaf aan winkels meer mogelijkheden om open te zijn en aan inwoners meer helderheid over openingstijden op zon- en feestdagen. Ook voor avondwinkels op werkdagen tussen 22.00 uur en 24.00 uur kwamen er meer mogelijkheden in de kleinere kernen van de nieuwe gemeente. De raad kon kiezen tussen verschillende varianten: van een kleine uitbreiding tot het compleet vrijgeven van het aantal koopzondagen per jaar.

Voor ons als CDA was het een moeilijke afweging, waarbij we de argumenten van grote ondernemers, kleine middenstanders en onze achterban hebben laten meewegen. Daarnaast zijn er maatschappelijke veranderingen zoals het online koopgedrag, de jongere generatie die ook graag op zondag gaan shoppen, steeds minder mensen die op zondag naar de kerk gaan.

Als christen democratische partij hechten we grote waarde aan het sociale karakter van de zondag als geheel. Met name de zondagmorgen zien wij van belang voor het gezin- en familieleven voor rust, ontspanning of bezinning en kerkbezoek. Dat alles hebben we mee laten wegen in ons besluit.

Als CDA-fractie hebben we in grote meerderheid ingestemd met de variant waarbij we het aan de winkeliers overlaten maar wel met de beperking dat winkels niet voor 13.00 uur open mogen gaan (CD—amendement). Ons fractielid Jos Ensing stemde voor regulering van het aantal en koos voor maximaal 18 koopzondagen.

Nu na ruim anderhalf jaar, stelt het college voor – na evaluatie met de VOA en andere belanghebbenden - om het tijdstip van openstelling op zon- en feestdagen voor alle winkels in de gemeente Alphen aan den Rijn met een uur te vervroegen naar 12.00 uur. Aanleiding zijn o.a. verzoeken van tuincentrum de Bosrand voor opening vanaf 11.00 uur.

Het voorstel is om de openingstijd gelijk te trekken met de openingstijden in andere gemeenten om ons heen in de regio, namelijk 12.00 uur om te voorkomen dat mensen in buurgemeenten gaan winkelen. Mogelijkheid hierbij is om een uitzondering te maken voor de bouwmarkten en tuincentra die in het algemeen buiten het gebied liggen waar kerkgangers zich begeven en zij zijn geen kleine middenstanders) Dit voorstel wordt besproken in een commissiebehandeling op 13 oktober.

Ons vorig besluit over de Winkeltijd was een lastige afweging en toen hebben we gebruik gemaakt van een gemeente-enquête en meningen van onze achterban. Nu willen we graag weer uw mening peilen over hoe u denkt over dit voorstel. De uitkomst laten we meewegen in onze besluitvorming.

Daarom vragen we u een keus te maken uit opties in onderstaande link naar de enquête. De enquête sluit op 12 oktober.

Vul hier de enquête in >>>>

Hartelijk dank voor uw reactie
CDA fractie Alphen aan den Rijn

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij