Politiek

« Vorige - Volgende »

Zorgen over ontwikkeling van De Werf blijken terecht

6 oktober 2017 - 13:43  •  reacties

Zorgen over ontwikkeling van De Werf blijken terecht

Alphen aan den Rijn - Hoewel de gemeente Alphen aan den Rijn vol blijft houden dat er niets aan de hand is en dat er veel belangstelling is voor een plek op De Werf blijkt dat niet uit de feiten. Zelfs de enige serieuze kandidaat, sloepenbouwer Wester-Engh heeft nog geen handtekening gezet.

De gesprekken over huurovereenkomsten lopen met veel kandidaten, maar er moest worden geïnventariseerd welke partijen passen binnen de doelstelling van De Werf. Ook moesten deze partijen de haalbaarheid van hun plan bepalen en een samenwerkingsvorm zoeken.

Rijnhaven
De Rijnhavenkade en de Rijnhavenbrug zijn al wel bijna klaar. De gemeente wil ook een aanbesteding uitschrijven voor de aanleg van een openbare steiger. Alles gaat volgens schema om de haven in het vaarseizoen van 2018 in gebruik te nemen.

Sanering
Het Biesterfeldterrein wordt op dit moment gesaneerd. Deze sanering bestaat uit de bovenste laag vervuilde grond en een diepere laag vervuilde grond verwijderen van een groot deel van de locatie. Deze grond wordt vervangen door schone grond.

Tussen de nieuwe schone grond en de vervuilde grond die hieronder ligt, ligt op circa 1 meter diepte een signaaldoek. Aanwezige verharding mag niet worden verwijderd en onder het signaaldoek mogen geen werkzaamheden worden verricht.

Overmorgen
Bureau Overmorgen heeft het afgelopen jaar gebruikt om de herbestemming van het Biesterfeldterrein te organiseren. Uiteindelijk moet dit een bijdrage leveren aan de transformatie en marketing van het gebied Rijnhaven. Er was hiervoor vanuit de grondexploitatie een bedrag beschikbaar van 50.000 euro.

Creatieve sector
Over wat 'creatieve sector' is, bestaat vanaf het begin verwarring veroorzaakt door de campagne rond De Werf van vorig jaar. De gemeente is in gesprek met acht creatieve partijen. Kunstenaars worden in ieder geval geweerd. Zij komen niet in aanmerking voor huisvesting. Culturele organisaties voldoen niet aan de voorwaarden die in september 2016 door het college van burgemeester en wethouders zijn vastgesteld.

GroenLinks heeft artikel 40-vragen gesteld. Dit zijn openbare vragen die verplicht door burgemeester en wethouders moeten worden beantwoord. Dit artikel is gebaseerd op de vragen en antwoorden.

Fotograaf: Eveline Verhoeve