Politiek

« Vorige - Volgende »

Maat zoekt geld voor onderdoorgang voor otters

1 februari 2019 - 17:25  •  reacties

Maat zoekt geld voor onderdoorgang voor otters

Alphen aan den Rijn - De otters steken vooral in de nachtelijke uren de Ziendeweg over en dat is volgens wethouder Maat maar goed ook. "Dan is het rustig op de weg en is het gevaar kleiner." Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als een automobilist een otter raakt, zowel voor het dier als voor een bestuurder die van de weg af kan raken.In 2017 is bij voorbaat onderzocht of een onderdoorgang mogelijk is en wat de kosten zij, omdat otters zich in buurgemeente Nieuwkoop hadden gevestigd. Het blijkt om een bedrag van 2 ton te gaan per otteroversteekplaats. Inmiddels zijn er dus otters gesignaleerd op Alphens grondgebied. 

ChristenUnie, Nieuw Elan, SP, RGL en GroenLinks hebben gezamenlijk een opdracht voor de wethouder neergelegd om geld te gaan zoeken en te zorgen voor zo'n onderdoorgang. De otter is tenslotte een beschermde diersoort en daar moet je als gemeente goed voor zorgen. Het worden er waarschijnlijk in de toekomst meer, omdat de jonge mannetjes het nest uit worden gegooid en vervolgens een eigen territorium bezetten en vrouwtjes zoeken.

Maat zal met de provincie gaan praten over subsidie. "We spreken ook over een veiliger fietspad langs de Ziendeweg. Wellicht kunnen we dat project naar voren halen en er een combinatie van maken." De wethouder rapporteert na de zomer of en hoe hij voor een otteronderdoorgang gaat zorgen.

Fotograaf: Pixabay