Politiek

« Vorige - Volgende »

Basisscholen en kinderopvang pleiten voor één lijn

18 februari 2019 - 19:39  •  reacties

Basisscholen en kinderopvang pleiten voor één lijn

Alphen aan den Rijn - De gemeente Alphen aan den Rijn is van plan om een Integraal Huisvestingsplan voor de basisscholen te maken. Hierin staan de uitgangspunten voor het beleid om schoolgebouwen te vernieuwen. De besturen van de Alphense basisscholen en kinderopvangorganisatie Junis grijpen dit moment aan om te pleiten voor een ander soort schoolgebouw. Een dat veel meer recht doet aan al bestaande samenwerking en neergezet wordt als een Integraal Kind Centrum.

De uitdaging zit in de verschillende regelgeving voor schoolgebouwen en locaties voor kinderopvang. Daardoor kan het gebeuren dat bijvoorbeeld een BSO of een peuteropvang op straat staat, omdat de school een lokaal erbij nodig heeft. Dit verbreekt vaak een uitstekende samenwerking.
"De basis van ons bestaan wordt gevormd in onze vroegste jeugd. Dat is het begin van de doorgaande lijn", zegt Marie-Louise van Mourik, directeur van Junis. "Een integraal kindcentrum kan deze lijn van 0 tot 12 jaar oppakken." Met een filmpje liet zij zien dat Nederland wat dat betreft ver achter loopt op omringende landen.

Belangrijk is ook de gedachte dat kinderen gebaat zijn met vaste gezichten om zich heen. Dat kan, zo stelt Jeannette de Heij van het bestuur van De Morgenwijzer. "Er ontbreekt een goede mbo-opleiding niveau 4 waarbij onderwijsassistenten en pedagogische medewerkers één opleiding volgen. Daardoor kunnen afgestudeerden bij één school een fulltime baan vinden." Het zijn dan dezelfde gezichten die in de klas en buiten schooltijden met de kinderen activiteiten ondernemen. Ook is een fulltime baan aantrekkelijker voor mannen. De doorgaande lijn biedt ook meer mogelijkheden voor vakdocenten.

Op de foto Jeannette de Heij, bestuurder van De Morgenwijzer

Fotograaf: Alphens EV