Politiek

« Vorige - Volgende »

Buurthuis of dorpshuis is er voor de buurt

22 maart 2019 - 16:22  •  reacties

Buurthuis of dorpshuis is er voor de buurt

Alphen aan den Rijn - Wethouder Kees van Velzen meldde donderdag 21 maart aan de raadscommissie dat hij een profiel laat maken van elke wijk, buurt en dorp in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Waarom? "Ons geld gaat nu naar van alles. We willen een beeld krijgen wat dat 'alles' dan is. We willen precies weten waar mensen uit de buurt naar toe gaan en waarom zij er naar toe gaan."

Ook speelt mee dat er eigen panden en panden van derden worden gebruikt voor een buurthuisfunctie. "We hebben buurthuizen in gebouwen die van de gemeente zijn. Soms huurt de gemeente een pand, maar tegelijkertijd staat vastgoed van de gemeente leeg. Het is een optie om bij een ander in te trekken, ook van zulke locaties willen we een overzicht."
Daarnaast voldoen sommige gebouwen niet aan de uitgangspunten. Er ontbreekt bijvoorbeeld een keuken of de toegankelijkheid is onvoldoende.

Als alles is uitgezocht, komt Van Velzen met het complete overzicht terug naar de gemeenteraad voor een discussie over voor- en nadelen en vooral over financiering. Pas daarna worden voorstellen gemaakt met wat er waar precies moet gebeuren. Een ding is zeker: alle buurt- en dorpshuizen moeten aan dezelfde dertien uitgangspunten voldoen. "De maatschappelijke functie is het allerbelangrijkste", aldus de wethouder. "Het buurthuis er is voor de buurt!"

Fotograaf: Josh Walet