Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Marja Kraakman

22 augustus 2014 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Marja Kraakman

Alphen aan den Rijn -

'Het wordt alleen maar minder aangenaam...'
"In feite worden we gedwongen om met bodemprijzen in te schrijven. Dan praat je over bedragen van minder dan 18 euro per uur. Zie dan maar eens de kwaliteit te bewaken en ook nog winst te maken. En het wordt alleen maar minder aangenaam. Met ingang van 2015 moeten we de hulp in de huishouding met 40 procent minder zien te organiseren. Dat vinden we echt heel erg, maar ik ben bang dat de cliënten dat nog veel erger gaan vinden. Hun behoefte wordt met ingang van 1 januari 2015 door de gemeente geveild en dan kan het dus zomaar voorkomen dat de vertrouwde thuishulp opeens wordt vervangen door een medewerker van een andere thuiszorgorganisatie die lager heeft ingeschreven. Dat heeft allerlei vervelende gevolgen."

'De zorg wordt letterlijk verkwanseld...'
"Mensen die structureel thuishulp nodig hebben, raken gehecht aan de persoon die de thuishulp verleent. Dat is een sociaal aspect dat je niet moet onderschatten. Het nare is dat de cliënt door de zorgveiling geen invloed heeft op wie dat is. Daarnaast moet je je serieus afvragen welke kwaliteit de cliënten krijgen voor het laagst mogelijke bedrag. Het kan er zelfs toe leiden dat het aantal uren thuishulp wordt teruggebracht. Met de wet van Murphy in het achterhoofd houd ik mijn hart vast voor de mensen die die hulp het hardste nodig hebben en echt niet zonder kunnen. De zorg in Nederland wordt letterlijk verkwanseld. Daar kan ik me enorm boos over maken."

Misschien helpt een drankje?
"Dat betwijfel ik, maar het kan natuurlijk geen kwaad. Ik lust wel een Bommetje. Je schenkt eerst een stevige scheut wodka in een longdrinkglas met ijs en jus d'orange daar overheen. Als laatste schenk je er Flügel bij en dan garneer je het met een rietje..."

Aparte combi...
"Valt best mee hoor. Maar je moet mijn keuze vooral symbolisch zien. Er ligt een bommetje onder de WMO en er zijn te weinig mensen die dat in de gaten hebben. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning lijkt meer en meer op een Wet Maatschappelijke Onderwaardering. 'Bombs away'! Alleen worden de verkeerde mensen geraakt."

Robbels worden elke vrijdag in cocktailbar De Neus - in het centrum van Alphen aan den Rijn -  opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet