Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Mediastilte over ministerschap Spies

8 december 2011 - 17:26  •  reacties

Mediastilte over ministerschap Spies

Alphen aan den Rijn -

De top van de christen democraten willen haar heel erg graag op die plek hebben, ter vervanging van Piet Hein Donner, die waarschijnlijkheid vicevoorzitter van de Raad van State wordt.

Volgende week vrijdag zou het kabinet de benoeming van Donner willen afronden en dan moet er een opvolger komen voor de 63-jarige Amsterdamse minister. In kleine kring werkt het CDA aan de opvolging en zou oud-kamerlid en -partijvoorzitter Spies, die tegenwoordig gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland is, hebben gepolst.

NOS-politiek redacteur Margreeth Boer prijst Spies (45). Volgens haar was de Alphense nooit een 'gewoon' kamerlid geweest, want ze nam al snel plaats in het fractiebestuur en werkte zich later op tot vicefractievoorzitter en zelfs tot partijvoorzitter van het CDA. 'Ze is een heel gewaardeerd kamerlid, deskundig en altijd heel ontspannen in het debat', aldus Boer. Ook is Spies erg loyaal naar haar partij en heeft ze veel bestuurlijke ervaring; allemaal kenmerken volgens Boer om een goede minister te zijn. In de Tweede Kamer had de politica ondermeer bestuurlijke vernieuwing, sociale zaken en milieu in haar portefeuille.

 

Spies wil besturen

Boer: 'Spies heeft veel ervaring en kennis, maar heeft ook moeilijke CDA-klussen op bestuurlijk niveau goed weten op te lossen. Het is duidelijk dat de CDA-top haar graag op deze positie wil en als zij ja zegt gebeurt het.' Of de Alphense ingaat op het verzoek van vicepremier Maxime Verhagen is onbekend. Een woordvoerder laat namens Spies weten dat zij geen commentaar wenst te geven. Ook de NOS-redactrice zegt geen idee te hebben of Zuid-Holland-gedeputeerde oren heeft naar de functie in Den Haag.

'Vorig jaar heeft Liesbeth Spies heel bewust de keuze gemaakt om weg te gaan uit de Tweede Kamer. Ze wilde graag besturen en die mogelijkheid kreeg ze bij de provincie. Maar het ministerschap is natuurlijk ook besturen', zegt Boer. Mocht Spies ingaan op het aanbod van haar partij wordt zij de eerste Alphense minister ooit. De politica is nog altijd in Alphen woonachtig en krijgt ondermeer de huidige problemen bij het Alphense detentiecentrum in haar portefeuille.

Fotograaf: Josh Walet
Liesbeth Spies.'
Liesbeth Spies

CDA.'
CDA

Politieke partij