Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Fractieflits

25 december 2011 - 12:43  •  René Vrugt  •  reacties

Fractieflits

Alphen aan den Rijn -

 

Op 1 december heeft de commissie Grondgebiedzaken gesproken over een oplossingsrichting voor de Parkeervoorziening Stadshart Lage Zijde. De gemeente zal haar Stadshart Lage Zijde een nieuwe kwaliteitsimpuls geven. De realisatie van ondermeer nieuwe winkels en woningen en de herinrichting van de openbare ruimte moeten zorg dragen voor een goed functionerend en kwalitatief hoogwaardig Stadshart. Goede bereikbaarheid en goede parkeervoorzieningen zijn een voorwaarde voor een goed functionerend Stadshart, een Stadshart van regionale betekenis. In het kader van de ontwikkelingen zullen er nieuwe onder- en bovengrondse parkeergarages gerealiseerd worden. Hiervoor zijn diverse scenario's uitgedacht met oplossingsrichtingen voor het parkeren aan de Lage Zijde. Het college wilde in deze commissiebehandeling graag een richtinggevende uitspraak van de gemeenteraad over de ontwikkeling van de ondergrondse en bovengrondse parkeervoorzieningen in Stadshart Lage Zijde.

De CDA fractie heeft aangegeven dat zij eigenlijk het liefst alles ondergronds zou willen realiseren. Je kunt het maar één keer goed doen als alles op de schop gaat, daarnaast vinden wij het ook de mooiste optie. Het is echter wel een dure optie, maar het creëert ook dubbel grondgebruik. We hebben technische vragen gesteld over het ondergronds parkeren bij de uitbreiding van de Aarhof en voor de nieuw te bouwen parkeergarage. Deze mogelijkheid was niet in de scenario’s meegenomen. In de commissie gaven andere partijen aan dat zij meer heil zagen in een bovengrondse parkeergarage vanwege het kostenplaatje, maar het merendeel kiest toch voor het zoveel mogelijk ondergronds parkeren. Wethouder Lyczak heeft hiermee genoeg uitspraken gehoord om mee verder te kunnen rekenen. Daarom is het agendapunt niet in de gemeenteraad behandeld maar komt terug in de commissie van januari.

 

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

 

 

Rapport werkgroep re-integratie

 

De werkgroep re-integratie heeft haar rapport gepresenteerd. Er was veel waardering in de raad voor al het werk dat is verzet. Als deelnemer aan de werkgroep kan ik bevestigen dat het inderdaad zeer arbeidsintensief was, maar dat het ook ontzettend leuk was om op een dergelijk actieve manier met dit belangrijke onderwerp bezig te zijn. Het gaat hier immers voor wat betreft de mensen die beschut (in een instelling) kunnen werken om een groep kwetsbare mensen. Wij willen graag dat zij ook op het gebied van arbeid aan onze maatschappij kunnen blijven deelnemen. Voor wat betreft de re-integratie van mensen met een bijstand of werkloosheidsuitkering heeft de CDA fractie gevraagd om committent van de werkgevers. Zij spelen immers een belangrijke rol als het gaat om het bieden van werkgelegenheid en de voorwaarden waaronder mensen een baan krijgen aangeboden.

 

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

 

Plannen Stationsomgeving

 

Donderdag 22 december 2011 heeft onze wethouder, Kees van Velzen, zijn plannen voor de stationsomgeving gepresenteerd. Wij hebben als fractie veel waardering voor het feit dat hij er in deze economisch moeilijke tijden in slaagt om te starten met de ontwikkeling van dit gebied. Verwacht wordt dat over ruim een half jaar het nieuwe busstation in gebruik kan worden genomen. Achter het busstation, tegen de spoorrails aan, zal een kantoorgebouw verschijnen. Op de begane grond ter hoogte van het busstation zullen kleine winkeltjes verschijnen. Ook ter hoogte van gebouw Toor zullen beneden winkeltjes komen met daarboven (huur)woningen. Deze woningen zullen voor een groot deel gebouwd worden in opdracht van WonenCentraal. Verder is de wethouder in gesprek met Limes Wonen om ter hoogte van het oude busstation woningen te bouwen voor ouderen die daarbij eventueel gebruik kunnen maken van lichte verzorging. Het zou mooi zijn als er ook voor deze doelgroep in die omgeving - dichtbij voorzieningen als winkels en openbaar vervoer - gebouwd kan worden.

 

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

 

Vragen over de UMTS mast in Aarlanderveen

 

Omdat de CDA fractie net als alle andere raadsleden een verontruste brief heeft ontvangen van dhr. Meijer uit Aarlanderveen en begreep dat de kwestie van een te plaatsen UMTS zendmast het dorp in tweeën splijt, wilden we van de wethouder horen wat er nu aan de hand is. In de raadsvergadering van 22 december jl. hebben we daarom vragen gesteld: wat is de normale gang van zaken bij het plaatsen van een UMTS mast? Want als wij het goed hebben gezien staan er in Alphen al meer dan 40 UMTS masten en hebben wij daarover toch weinig vernomen terwijl er in Aarlanderveen al 6 jaar gedoe is over het plaatsen van een mast. Hoe gaat de wethouder om met de emoties van de bewoners van Aarlanderveen, kan hij de angst wegnemen die er heerst over de masten? En kan de provider rekening houden hoe de bundel gericht staat en heeft plaatsing in een minder bewoond gebied ook minder risico? Hoe staat het met de gevolgen van de stralingen? De gezondheidsraad en de WHO hebben geen wetenschappelijk onderzoek waarbij de straling als gevaarlijk wordt bewezen. Maar toch moeten we het serieus nemen dat er mensen zijn die hypergevoelig zijn voor straling en daar allergieën door ontwikkelen. Andere Europese landen hebben wel maatregelen genomen om met name jongeren te beschermen tegen straling van hun GSM en WiFi op scholen. Hoe is het beleid in Nederland naar de toekomst toe? De wethouder vertelde dat de gemeente kijkt of er aan wettelijke verplichtingen wordt voldaan en dat zij alleen vergunningen afgeeft en dit kan ambtelijk gedaan worden. De locatie van plaatsing van de mast is een afspraak tussen een grondbezitter en de providers. In dit geval gaat het om vijf providers. KPN had een afspraak gemaakt met de katholieke kerk en de vergunning was al gegeven, maar na alle consternatie heeft het kerkbestuur haar toestemming ingetrokken. KPN houdt de vergunning wel aan, en zij zullen wellicht weer met een andere locatie komen, want de dekking voor mobiele telefonie is in de omgeving van Aarlanderveen slecht. Wat betreft de emoties houdt de gemeente zich er buiten en voert het haar taken uit wat betreft vergunningverlening zolang er door onze landelijke overheid geen uitspraken zijn gedaan en er geen wetenschappelijk onderzoek is dat uitwijst of en wat de gevolgen zijn. De CDA fractie houdt de vinger aan de pols.

 

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

 


SamenLoop voor Hoop

 

In 2010 hebben wij als CDA Alphen onder de teamnaam ‘De Groene Loper’ voor de tweede maal met een grote groep mensen met veel plezier meegelopen. De organisatie van SamenLoop voor Hoop is al weer hard aan het werk om in het weekend van 2-3 juni de 3e SamenLoop in Park Rijnstroom te organiseren en natuurlijk hebben wij als CDA toegezegd om ook weer mee te doen. Wat is SamenLoop voor Hoop? Op verschillende plaatsen in Nederland organiseren vrijwilligers een SamenLoop voor Hoop. Een 24 uur durende wandelestafette voor jong en oud. Het staat symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker en halen via sponsoring geld op voor de KWF kankerbestrijding. De eregasten bij de SamenLoop zijn (ex-) kankerpatiënten, ook wel survivors genoemd. Dit keer heb ik het stokje van Teamcaptain overgenomen van René Vrugt en kunt u bij mij terecht voor informatie. Loopt u ook mee?

 

Meer informatie bij: Roeli Hoving, rhoving@alphenaandenrijn.nl

 

 

Kerst- en Nieuwjaarsgroet

 

En toen was het opeens weer Kerstmis. Natuurlijk wisten we dat het eraan kwam maar na een lange reeks van vergaderingen en intensieve politieke activiteiten is het er dan opeens. De mallemolen van het dagelijkse leven komt in 1 keer een tot stilstand. Nog snel boodschappen doen, het huis op orde brengen, de laatste kerstkaarten versturen. En dan is er tijd voor elkaar en voor bezinning op het leven. Immers, Kerst is een feest van gezelligheid, van harmonie, van bijeen zijn met elkaar. En dat in een tijd waarin we allemaal niet alleen heel druk zijn maar waarin we ook te maken hebben met verkilling en afstandelijkheid in de samenleving. In de politiek lijkt het populisme te overheersen, maatschappelijk overheersen onzekerheid en onvrede. Zo lijkt het althans. Maar gelukkig zijn er ook heel veel positieve ontwikkelingen. De actie van Serious Request toont weer eens aan dat Nederlanders zich solidair tonen met mensen ver hiervandaan die het zwaar hebben. Terecht ook staat de CDA fractie in de Tweede Kamer er pal voor dat er niet verder op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd. Juist in tijden van economische neergang is solidariteit met de mensen om ons heen, dichtbij en veraf, een groot goed. We mogen met Kerst vieren dat de Zoon van God als mensenkind onder ons gekomen is om de grootheid van zijn Vader kenbaar te maken. Kerstfeest is daarmee het feest van het Licht en van de belofte op een betere wereld. De CDA fractie wenst u allen een Gezegend Kerstfeest toe en een heel gezellige, veilige jaarwisseling. We wensen u al het Goede voor 2012. Dat het voor u privé en zakelijk een heel mooi, gelukkig en gezond 2012 mag worden! Graag zien en spreken we u ook in het nieuwe jaar over alles wat ons bezighoudt hier in ons mooie Alphen aan den Rijn.

 

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@planet.nl

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij