Nieuws

« Vorige - Volgende »

Deadline detentiecentrum haalbaar

23 april 2012 - 14:36  •  reacties

Deadline detentiecentrum haalbaar

Alphen aan den Rijn -

De zegsvrouw stelt dat in week dertig (23-29 juli) het grote witte gebouw aan de Eikenlaan wordt opgeleverd. In augustus moet de gevangenis weer open gaan.

Sinds 1 augustus 2010 is het detentiecentrum dicht vanwege bouwtechnische problemen en lekkages in en rond het pand. Het gevang is pas sinds 2007 in gebruik en kostte zeventig miljoen euro. Oud-minister Piet-Hein Donner meent dat er te veel druk op de aannemer zat en de voorbereiding niet zorgvuldig is geweest.

'Toen de bouw in gang werd gezet was er grote behoefte aan cellen in Nederland. Maar toen daar bovenop de aangescherpte veiligheidsregels werden ingesteld, ging het fout', aldus Donner. De eisen werden ingevoerd na de dodelijke Schipholbrand, waar vele slachtoffers te betreuren waren bij de vuurzee in het bajescomplex.

15 miljoen euro extra
Nog niet alle gebreken zullen in augustus verholpen zijn, maar voldoende om de gevangenis weer te heropenen. Alle gevangenen zijn sinds augustus 2010 elders ondergebracht. Over de vijftien miljoen euro hoge herstelwerkzaamhedenkosten is inmiddels overeenstemming bereikt tussen het Rijk en de aannemer.

Alle lekkages in het detentiecentrum zijn verholpen volgens een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst. De andere werkzaamheden, waarmee de brandveiligheids- en bouwtechnische problemen moeten worden verholpen, vangen op korte termijn aan. Naast die gebreken zijn er inmiddels ook euvels geconstateerd aan de elektriciteitskabels en waterleidingen buiten.

Fotograaf: Josh Walet