Nieuws

« Vorige - Volgende »

Burgemeesters: wapens niet thuis opslaan

21 augustus 2011 - 13:16  •  reacties

Burgemeesters: wapens niet thuis opslaan

Alphen aan den Rijn -

Tachtig procent van de ondervraagde burgemeesters vindt het onverantwoord dat leden van schietverenigingen hun wapens thuis opslaan en bewaren.

RTL hield het onderzoek naar aanleiding van de recente aanslagen in Alphen en Noorwegen. Tristan van der Vlis en Anders Breivik waren beiden lid van een schietvereniging en hadden allebei wapens thuis. De helft van de burgemeesters van de G30 deed mee aan het onderzoek van RTL Nieuws. Zij vinden allemaal dat leden van schietverenigingen voortaan een geneeskundige verklaring van een arts moeten hebben voordat zij een wapenvergunning kunnen krijgen of verlengen. Die kijkt onder andere naar de psychische gesteldheid van de aanvrager.

Alleen burgemeester Hubert Bruls van Venlo pleit voor een compleet verbod op het wapenbezit voor burgers. Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus maakt zich vooral zorgen over het toenemende aantal jonge leden van schietverenigingen en bepleit strengere controles voor jongeren.

 

Opslag en illegale wapens

Jaap Timmer van het centrum voor Politie-en Veiligheidswetenschappen van de VU Amsterdam vindt de opslag van wapens bij de schietclubs geen goed idee. 'Het lost het probleem niet op en het creëert een ander probleem. Er ontstaan enorme wapendepots die doelwit worden van criminelen.'

Veruit de meeste gevallen van moord en doodslag gebeuren met een illegaal wapen, zo blijkt volgens Timmer uit onderzoek. 'Ik vind dit symboolpolitiek van de burgemeesters. Je moet veel meer elkaar in de gaten houden. Zorgen dat types als Tristan van der Vlis en Anders Breivik niet legaal, maar ook niet illegaal aan een wapen kunnen komen.'

Volgens Sander Duisterhof, directeur van Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) creëert de oplossing van de burgemeesters een 'schijnveiligheid'. Volgens Duisterhof heeft de politie in Alphen fouten gemaakt bij het afgeven van de vergunning aan Tristan van der Vlis en kun je dat de sportschutters niet aanrekenen.

Fotograaf: Josh Walet
Bas Eenhoorn.'
Bas Eenhoorn

Verdiende respect met zijn optreden als waarnemend burgemeester na de schietpartij in de Ridderhof.