Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gesprekken sollicitanten burgemeesterschap gestart

28 september 2014 - 20:52  •  reacties

Gesprekken sollicitanten burgemeesterschap gestart

Alphen aan den Rijn -

Met voldoende tussenruimte, zodat ze elkaar niet konden ontmoeten, werden de kandidaten bij de commissie ontboden. In tegenstelling tot eerdere berichten, vonden de gesprekken niet op een geheime locatie ergens in het land plaats, maar in het stadskantoor. 

De voorkeur van de vertrouwenscommissie lijkt uit te gaan, naar een kandidaat met veel politiek-bestuurlijke ervaring, die verschillende groeperingen en politieke stromingen met elkaar kan verbinden. 

Uit de sollicitantien worden twee personen voorgedragen, waarbij één de voorkeur krijgt boven de ander. Na een gesprek tussen die twee en de minister van Binnenlandse Zaken, wordt op basis daarvan de burgemeester door de Koning benoemd. De commissaris van de Koning in Zuid-Holland beëdigt uiteindelijk de burgemeester in de gemeente.

Er is veel kritiek op de ouderwetse procedure, het zou te veel achterkamertjespolitiek zijn en te weinig democratisch. In veel andere landen wordt de burgemeester gekozen. Experimenten met een referendum bleken echter niet succesvol, wegens te lage opkomst. Verkiezing van een burgemeester gelijk met de gemeenteraad, vereist een wijziging van de grondwet. Dat is een langdurig en moeizaam proces, waar lang niet iedere politieke partij het mee eens is. 

Fotograaf: Josh Walet