Nieuws

« Vorige - Volgende »

Politie is niet aansprakelijk voor Ridderhofdrama

4 februari 2015 - 10:28  •  reacties

Politie is niet aansprakelijk voor Ridderhofdrama

Alphen aan den Rijn -

De rechter is het eens met de eisers, een groep van 51 nabestaanden en slachtoffers, dat de politie Van der Vlis nooit een wapenvergunning had mogen geven. Een eerdere weigering van een wapenvergunning in 2008 had de politie namelijk niet meegenomen in de beoordeling voor een nieuwe vergunning. De rechter houdt de politie hiervoor verantwoordelijk, maar vindt niet dat de politie aansprakelijk kan worden gesteld voor de daden van Van der Vlis.

De nabestaanden startten in 2012 een bodemprocedure om op grond daarvan later schadeclaims te kunnen indienen. Volgens de nabestaanden is de politie medeschuldig aan het 'Ridderhofdrama' omdat de politie wist dat Van der Vlis psychische problemen had. In 2006 hadden agenten geassisteerd bij een gedwongen opname van de Alphenaar. Waarom deze informatie uit 2008 niet heeft geleid tot afwijzing van de vergunningsaanvraag is niet duidelijk. Ook is onduidelijk waarom dit bij jaarlijkse controles in 2009 en 2010 niet is opgevallen.

Tristan van der Vlis schoot 9 april 2011 om zich heen in winkelcentrum de Ridderhof. Hij doodde zes mensen en verwondde er 17. Daarna pleegde hij zelfmoord in het winkelcentrum. 

Bron: NOS

Fotograaf: Josh Walet