Nieuws

« Vorige - Volgende »

Sportinnovatie gedemonstreerd tijdens open dag

31 maart 2014 - 18:31  •  Jacqui Bolt  •  reacties

Sportinnovatie gedemonstreerd tijdens open dag

Alphen aan den Rijn -

"Wij zijn onder de indruk van het product. Wij kunnen hiermee onze patiënten helpen om tijdens het sporten niet meer hun enkels te verzwikken." Aldus Eline Hubertus, sportfysiotherapeut van FysioHolland Alphen aan den Rijn. Daarnaast houden fysiotherapeuten tijdens de Open dag van FysioHolland in Jawi Sportcentrum open spreekuur en kan iedereen langs komen voor verschillende metingen: voet- en loopanalyse, BMI en vetpercentage, bloeddruk, saturatie (zuurstof), cholesterol, bloedsuikerspiegel, lenigheid en coördinatie.

De uitvinding van de externe enkelband ligt in hetzelfde straatje als de klapschaats. In 1997 veranderde de schaatswereld compleet waarbij het ene na het andere record werd gebroken. EXO-L opent een nieuwe wereld voor sporters met zwakke enkels. Zo zullen topvoetballers, die soms weken uit de running zijn omdat ze door hun enkel zijn gegaan, in de toekomst niet meer verzwikken met een externe enkelband.

De externe enkelband is ontwikkeld aan de Technische Universiteit van Delft en het Erasmus Medisch Centrum en maakt gebruik van de nieuwste technologieën, zoals 3D-scanning en 3D-printing. Zo wordt de EXO-L Externe Enkelband voor iedereen perfect op maat gemaakt. De externe enkelband bootst de werking van de natuurlijke enkelbanden na. Op deze manier biedt het product een maximaal gevoel van bewegingsvrijheid met een maximale bescherming tegen verzwikken.

Ir. Marcel Fleuren ontwikkelde de externe enkelband omdat hij zelf problemen ondervond bij het gebruik van enkelbraces. “Ze passen nooit precies om je enkel en zorgen voor een beperking in je bewegingsvrijheid.” zegt Fleuren. Om de EXO-L te ontwerpen, onderzocht Fleuren de natuurlijke beweging van de enkel. Zo kwam hij op het idee om een enkelband na te bootsen door middel van een koord die aan de schoen wordt verbonden en daarmee de enkelstabiliteit te waarborgen.

Foto: De uitvinding EXO-L helpt sporters nooit meer te verzwikken, terwijl ze hun enkel vrij kunnen bewegen.

Fotograaf: Josh Walet