Nieuws

« Vorige - Volgende »

LIVEBLOG: Van Garderen op OS

28 juli 2012 - 11:45  •  reacties

LIVEBLOG: Van Garderen op OS

Alphen aan den Rijn -

Vandaag rijdt de Alphense Amerikaan Tejay van Garderen de wegwedstrijd van het wielrennen. Judoka Luuk Verbij uit Alphen komt vrijdag in actie in de klasse boven honderd kilogram.

16.52 uur:
Tejay van Garderen heeft het in de laatste kilometers laten lopen en finisht niet in de kopgroep, maar midden in het peloton.

16.46 uur:
Goud: Alexandr Vinokourov (Kaz), zilver: Rigoberto Uran Uran (Col), brons: Alexander Kristoff (Noo).

16.43 uur:
Nog twee kilometer.

16.41 uur:
Peloton lijkt het niet te gaan redden. Als Vinokourov en Uran niet bijgehaald worden, rest voor Van Garderen een plek tussen stek drie en 22.

16.38 uur:
Twee renners rijden weg uit kopgroep: Vinokourov en Uran. Van Garderen reageert niet.

16.35 uur:
De laatste tien kilometers gaan nu in. De voorsprong is nog 57 seconden.

16.30 uur:
Valpartij in de kopgroep: Fabian Cancellara onderuit. Tejay van Garderen blijft ongedeerd; evenals de Nederlanders Lars Boom en Robert Geesink. De kans dat de kopgroep 'het haalt' wordt steeds groter.

16.25 uur:
Nog minder dan twintig kilometer koers. De NOS meldt dat de voorsprong vijftig seconden is. De kopgroep, met de Alphense Amerikaan Tejay van Garderen in de gelederen, maakt een steeds grotere kans om uit de greep van het peloton te blijven.

16.10 uur:
Tejay van Garderen toont zijn gezicht en sleurt aan de kop van de kopgroep. Nog 28 kilometer en de voorsprong is in de voorbije tien kilometer opgelopen naar 57 seconden.

16.02 uur:
Met nog 38 kilometer te gaan is de voorsprong 52 seconden van de kopgroep (met Tejay van Garderen) op het peloton. Londen komt weer in zicht.

16.00 uur:
Philippe Gilbert wordt bijgehaald. Tejay van Garderen zit nu echt in de kopgroep van de Olympische wegwedstrijd. Renners gaan op weg naar de eindstreep. Nog een klein uur tot de finish.

15.50 uur:
Mannen als Sanchez, Valverde en Vinokourov hebben aansluiting gevonden bij de groep Tejay van Garderen. Ook Lars Boom en Robert Geesink rijden bij Van Garderen. Gilbert nog altijd op kop.

15.48 uur:
Koploper Philippe Gilbert (Bel) heeft 43 seconden voorsprong op de twintigkoppige achtervolgende groep met Tejay van Garderen. Het peloton rijdt op één minuut 22 seconden van de Belg.

15.40 uur:
Groep Tejay van Garderen sluit aan bij oude kopgroep. Alleen de Belg Philippe Gilbert rijdt nog vooruit. Hij heeft zo'n dertig seconden voorsprong. Het peloton volgt weer op een halve minuut van de Van Garderen-groep.

15.25 uur:
Tejay van Garderen probeert opnieuw de kopgroep te bereiken. Hij krijgt wederom hulp van onder andere Robert Geesink. Deze poging lijkt meer kans te maken!

15.20 uur:
OPNIEUW DEMARREERT TEJAY VAN GARDEREN UIT HET PELOTON!

15.15 uur:
De achtervolgende groep heeft aansluiting gevonden met de kopgroep. 21 renners zijn vooruit, waaronder: Boom, Gilbert, Nibali en Westra.

15.10 uur:
De groep met onder anderen Tejay van Garderen en Robert Geesink is weer opgeslokt door het peloton. De vluchtpoging was maar van korte duur.

15.05 uur:
Tejay van Garderen is een Amerikaanse wielrenner wiens roots in Alphen aan den Rijn liggen. Tijdens de Tour de France maakte Nederland via Mart Smeets kennis met de 23-jarige renner. In 2010 werd Van Garderen in Theater Castellum als inwoner van Alphen aan den Rijn gekroond totbeste Sportman van het Jaar voor zijn eindzege in de Tour d'Aveniers, oftewel de Tour de France voor wielrenners tot 23 jaar.

14.50 uur:
Tijdsverschillen: kopgroep heeft één minuut en tien seconden voorsprong op de eerste achtervolgende groep (o.a. Nibali, Gilbert, Boom). De groep Van Garderen volgt op dertig seconden en daar achter het peloton op zo'n vijftien seconden.

14.47 uur:
Van Garderen is samen met de Greg van Avermaet (Bel), Robert Geesink (Ned), Sergoey Lagutin (Oez), Lars Petter Nordhaag (Noo) en Aleksejs Saramonis (Lit).

14.45 uur:
TEJAY VAN GARDEREN DEMARREERT UIT PELOTON!

14.35 uur:
Tussen de kopgroep en het peloton rijdt een groep met achtervolgers: Vicenzo Nibali (Ita), Jack Bauer (NZe), Jakob Fuglsang (Den), Roman Kreuziger (Tsj), Lars Boom (Ned), Gregory Rast (Zwi), Sylvain Chavanel (Fra), Philippe Gilbert (Bel), Taylor Phinney (VS), Luca Paolini (Ita) en Andriy Grivko (Zwe).

14.25 uur:
Voorsprong van kopgroep loopt rap terug: nog 3,5 minuut.

14.15 uur:
Met nog 120 kilometer te rijden heeft de elfkoppige kopgroep nog 4,5 minuut voorsprong op het peloton. Van Garderen rijdt nog altijd bij Farrar en moet de sprinter in het peloton houden.

14.10 uur:
Tejay van Garderen baarde deze week opzien in de Tour de France door het jongerenklassement op zijn naam te schrijven. In een televisie-interview met de NOS zei de renner te hopen ooit de Tour écht te winnen.

13.50 uur:
De Zuid-Koreaan Sungbaek Park kan het hoge tempo van de kopgroep niet bijhouden en is gelost. Er zijn nog elf koplopers over. De voorsprong van de elf renners is weer opgelopen naar zes minuten.

13.20 uur:
Nog altijd is de voorsprong van de kopgroep op het peloton vijf minuten. Van Garderen blijft continu in de buurt van Tyler Farrar, de Amerikaanse sprinter die bij een massasprint een gooi gaat doen naar een podiumplek. Van Garderen moet Farrar 'in stelling brengen'.

12.50 uur:
Valpartij in het peloton. Van Garderen en Nederlanders liggen niet op de grond.

12.40 uur:
De voorsprong van de kopgroep bedraagt zes minuten (circa vijf kilometer). Er moeten nog 180 kilometers afgelegd worden.

12.30 uur:
Kopgroep: Jonathan Castroviejo Nicolas (Spa), Marco Pinotti (Ita), Jurgen Roelandts (Bel), Stuart O'Grady (Aus), Timothy Duggan (VS), Lieuwe Westra (Ned), Michael Schar (Zwi), Janez Brajkovic (Slw), Denis Menchov (Rus), Fumiyuki Beppo (Jap), Alexander Kristoff (Noo), Sungbaek Park (ZKo).

12.15 uur:
De kopgroep bestaat uit twaalf renners. Onder hen Lieuwe Westra uit Nederland. Tejay van Garderen zit in het peloton. Van Garderens ploeggenoot Timothy Duppan (VS) zit wel in de voorste groep.

12.10 uur:
Nederland 1 zendt de wegwedstrijd nog niet live uit op televisie. De etappe is wel rechtstreeks via de internetsite van de NOS te bekijken. Klik hier voor de live beelden.

12.00 uur:
Na één uur koersen is er een kopgroep van twaalf renners. Zij hebben vier minuten en twintig seconden voorsprong op het peloton. Van de 250 te rijden kilometers zijn er nog 207 af te leggen.

11.45 uur:
Om elf uur vanochtend (Nederlandse tijd) zijn 144 wielrenners van start gegaan in de Olympische wegwedstrijd van het wielrennen. Eén van de renners is de Alphense Amerikaan Tejay van Garderen

Fotograaf: Josh Walet