Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Openingstijden

28 juli 2014 - 12:13  •  Paul Uljé  •  reacties

Openingstijden

Alphen aan den Rijn -

Neo-liberalisme. Dat is ook dat ik naar de winkel moet kunnen op elk moment dat ik wil. Niet alleen is het aantal dagen dat grote winkelketens open zijn van 5 naar 7 gegaan. Ook de daguren zijn uitgerekt. Niet meer van 10 tot 18 maar van 8 tot 21 uur. Dezelfde hoeveelheid koopkracht moet worden verdeeld over 60% meer openingstijd. En dat is qua kosten niet slim. Dus zien we een merkwaardig effect in de Praxis en de Karwei.

Om de personeelsbezetting en dus de kosten in de hand te houden creëert men stille en drukke uren. Daarvoor heeft men de aanbiedingsfolder. Zaterdagochtend 25% korting op alles. Dus is het op zaterdagochtend razend druk. De rest van de week zie je er geen hond. Net een mailtje van de Karwei ontvangen: zaterdag 2 augustus gereedschapsdag. Dus wilt u vandaag een multitool aanschaffen? Wacht nog even een week.

De klant (nou ja, de aandeelhouders van grote winkelketens) eisten verruimde openingstijden, de klant krijgt er hele smalle openingstijden voor terug. Want als u, laten we zeggen, een nieuwe deur nodig heeft. Niet naar de winkel gaan! Wachten tot die ene dag dat u 30% korting krijgt. Op elke andere dag betaalt u veel te veel.

In plaats van kopen als het u uitkomt, moet u weken, maanden wachten tot het de winkel uitkomt. Dát hadden de neo-liberalen niet kunnen denken!

Fotograaf: Josh Walet