Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ik ben een beetje verdrietig

20 oktober 2011 - 12:50  •  Marianne Vlasman  •  reacties

Ik ben een beetje verdrietig

Alphen aan den Rijn -

Het maakt me een beetje verdrietig. Herinneringen aan mensen die er niet meer zijn. Beelden van vroeger, met z'n allen onder de lamp aan de stamppot en nu helemaal alleen in mijn appartementje.

Maar, maakt u zich geen zorgen hoor. Het is niet de hele tijd, en jezelf eventjes zielig voelen is op een bepaalde manier ook wel fijn. Ik verheug me ook op dingen die gaan komen. Sinterklaas, Kerst, verlichting, verse sneeuw en de jaarwisseling. Aan het eind van het jaar zijn de mensen veel meer ontspannen en vriendelijker dan normaal.

Zouden we dit jaar nog een ijsbaantje in het centrum krijgen? Afgelopen jaar ging het niet door, maar wat was het de keren daarvoor leuk! Ik ben met mijn nichtjes een paar keer geweest. Dikke pret en warme chocomel na afloop. Ik kon me niet bedwingen en liet er een grote dot slagroom op doen.  

Het is toch de herfst denk ik, die me emotioneel mee neemt. Terwijl ik aan de ijspret denk, moet ik ook ineens denken aan gezinnen en kinderen, die helemaal geen geld hebben om op een doordeweekse dag buiten de deur iets te drinken of te eten. Ik maak we wel eens zorgen, dat het voorlopig niet meer goed komt met de crisis. Dat heel veel mensen afgesloten worden van het openbare leven, omdat je bijna overal voor moet betalen.

Wat nog wel betaalbaar of gratis is, is truttig geworden. Dat komt denk ik, omdat dure dingen met zulke professionele reclame en marketing worden aangeprezen. Iedereen doet daar aan mee. Zelfs de gemeente. Dure en luxe projecten, krijgen veel mooiere en andere reclame dan iets met buurthuizen, achterstandswijken of bejaarden. De verschillen worden alleen maar verder benadrukt. Ook het theater doet het, Culinair Alphen en zelfs het ijsbaantje.

Toch is er in Alphen nog veel gratis dat ook leuk is. Je moet alleen wat anders kijken. Ik had pas geleden een hond van mijn vriendin te logeren. Ik heb toen wandelingen gemaakt rond de Zegerplas. Dat was wel een eye-opener voor me. Heel veel gezinnen van voornamelijk buitenlandse afkomst vermaakten zich kostelijk. Ouderwets met van huis meegenomen eten en drinken.

Het is toch de herfst. Ik moet bijna huilen, als ik denk aan vroeger, toen ons gezin ook met een tas vol boterhammen en limonade naar het strand ging. Mam, ik mis je soms zo. 

Marianne Vlasman

(Marianne is een pseudoniem, voor een Alphense die liever niet bekend wil worden als de schrijfster van deze column)

 

Fotograaf: Josh Walet
Marianne Vlasman.'
Marianne Vlasman