Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ieder mens is gelijk

20 februari 2015 - 13:25  •  Dirk van Kampen  •  reacties

Ieder mens is gelijk

Alphen aan den Rijn -

Die trots is een eigenschap die iedereen wel  heeft. Trots dat je wat bereikt hebt. Bij dit soort trots geef je jezelf een pluim. Of te trots om hulp te vragen. Dat is de trots die samenhangt met schaamte.

Wij zien mensen komen die van trots op zichzelf, afgegleden zijn naar het schaamteniveau. Die een goede baan hadden, trots waren op hun huis en wat ze bereikt hadden, naar schaamte, ontstaan door het  kwijt raken van voldoende inkomen in de crisis of door echtscheiding of ziekte en dalende huizenprijzen, die zorgen voor te grote verliezen. 

De vrijwilligers van Ons Winkeltje proberen er alles aan te doen om onze klanten in hun waarde te laten. Bij ons staat hoog in het vaandel dat ieder mens gelijk is, maar door omstandigheden even niet de mogelijkheid heeft om goed voor zichzelf te zorgen.

Wij proberen de huilende nieuwkomers op hun gemak te stellen. De eerste keer bij hun “rondje” te vergezellen. We proberen hen zich thuis te laten voelen in onze winkel. Wij  proberen  hen te helpen om te overleven in een maatschappij die hen onvoldoende mogelijkheden biedt om zonder voedselbankbezoek te kunnen.  Moeten zij zich schamen of die maatschappij, vraag ik me vaak af.

Op een paar mensen na, kan het echt iedereen overkomen bij de voedselbank te  moeten aankloppen. Denk niet dat uw pensioen gegarandeerd is, dat uw baan altijd blijft bestaan, u niks kan overkomen waarbij uw uitgaven tijdelijk of permanent uw inkomen bijna overstijgen. Niets is zeker in dit leven en vooral vermeende  financiële zekerheden niet. Ook u helpen we dan een stapje verder in het leven. Schaam u er dan niet voor maar laat anderen zich op dit moment ook niet hoeven schamen.

Fotograaf: Josh Walet