Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Net even anders

12 december 2015 - 11:29  •  Rob Buisman  •  reacties

Net even anders

Alphen aan den Rijn -

Eigenzinnig
Ik ga er geen kwaad woord over zeggen; daar is de MINI Clubman veel te compleet voor. Ik heb er heerlijk in getoerd, geracet, gestuiterd, gelounged en vooral genoten van al die geinige snufjes zoals de Park Distance Control, het flight control center (lees: boordcomputer-plus) en de sfeerverlichting naar eigen kleurkeuze. Eerlijk is eerlijk, de luxe went snel en sommige dingen zal ik misschien wel een heel klein beetje missen in mijn vertrouwde Swift. Daarin kan ik bijvoorbeeld m’n favoriete playlist niet direct met Bluetooth van m’n smartphone via dat gave geluidssysteem afspelen. Tegelijk heb ik me tijdens de testdagen afgevraagd wat deze MINI nog ‘echt mini’ maakt. De nostalgicus in mij zegt: “Niets.” Huh? Niets? Nou ja, dat is wel heel kort door de bocht. Het is gelukkig nog steeds een eigenzinnige vierwieler met een design en ‘funny features’ waar je alleen maar vrolijk van kunt worden.

Volwassen
Oh, voor alle duidelijkheid: het is geen typische vrouwenauto. Echt niet. Het is een volwassen bolide die menig vrouwenhart ongetwijfeld sneller doet kloppen, maar door de robuuste verpakking mag je er als man ook schaamteloos in gezien worden. Aan de andere kant gaat de uniseks-vormgeving misschien wel een beetje ten koste van de uitgesproken identiteit van vroeger. Daarbij komt dat het door de voortschrijdende technologie, windtunnelproeven en milieuregels voor autofabrikanten steeds moeilijker wordt om zich op een unieke manier te onderscheiden. Dat kan bijna alleen nog aan de buitenkant, maar daar zijn de MINI-mensen wat mij betreft dan ook meer dan goed in geslaagd. Het is een blitse bak die vanzelf de aandacht trekt en bewonderende blikken oogst.

MINI maxi
Zoals Ed - de bassist van de bluesband waarin ik toetsen speel - tijdens onze gezamenlijke rit naar de oefenruimte zei, toen ik enthousiast alle grappige gadgets aanwees: “Dat heeft mijn BMW ook. Dat ook. En dat ook. Het is heel veel hetzelfde.” Daar zit dus de crux. Het is heel veel hetzelfde. Maar het is wel MINI en het wordt voor de concurrentie knap lastig om de nieuwe Clubman te overtreffen. Als ik tussen de twee eerder genoemde Duitsers en deze moest kiezen, wist ik het wel. Dan werd het de Clubman, omdat de MINI maxi is geworden. Met neergeklapte achterbank past mijn elektrische piano in de flightcase van 1,5 meter lang precies tussen de voorstoel en de schopbare achterdeur in twee delen. Ook zo’n aardig detail. Net even anders. That’s MINI. Bedankt David, Martijn en Jurre. Het waren vier mooie dagen.

Fotograaf: Josh Walet
Hans Severs.'
Hans Severs

Vestiging in Alphen aan den Rijn