Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De natuur is van ons allemaal!

4 mei 2017 - 11:39  •  Cees van den Berg  •  reacties

De natuur is van ons allemaal!

Alphen aan den Rijn - Staatsbosbeheer heeft als doel om er 30.000 ha bos bij te verwezenlijken in Nederland wat ten goede komt voor het leefklimaat. Men zou kunnen beginnen in de Gnephoek met het aanleggen van een bos, als voorbeeld noem ik het Bentwoud bij Zoetermeer.

Nu de Maximabrug er toch al ligt en de toegang kan worden voor een wandelbos met de mooie naam 'Gnepwout'. Dat is ook de visie van onder andere GroenLinks en de SP. Men moet bedenken dat er ook een generatie na ons komt. Wethouder Gerard van As en zijn partij hebben echter andere plannen, hij wil deze locaties vol bouwen met beton en asfalt. DIT MAG NIET GEBEUREN!

Een paar maanden geleden sprak de heer Van As over een stad met LEF, maar beseft hij wel wat dat inhoud? Naar mijn mening beschikt een stad met lef over circulaire transitie, met andere woorden: waar alles zelfvoorzienend en hergebruikt wordt. Daar is een ander denkpatroon voor nodig, dan moet er van buiten naar binnen en niet van binnen naar buiten gebouwd worden. Wij moeten leven van al wat groen is.

Wij missen een stadsecoloog en/of planoloog, mensen met kennis en een vooruitziende blik voor de toekomst. MEN DOET MAAR WAT, denkt te weinig aan alles wat leeft. Ik zal een voorbeeld geven: er moeten torenappartementen gebouw worden die helemaal zelfvoorzienend zijn met groene daken, gevels en tuinen waar jong en oud zich heel prettig bij voelen. Over een paar jaar kunnen we woonunits in 3D of 4D printen, deze kunnen gestapeld worden in een willekeurige volgorde zodat we niet meer in van die sombere blokkendozen hoeven te wonen. 

Dan het stadshart: het hoeft geen oerwoud te worden maar wel een wandelgebied met veel bloemen en planten naar mijn mening. Daar worden mensen vrolijk van, is het plezierig om te winkelen en geeft een huiselijk gevoel waardoor mensen langer blijven en er meestal meer omzet gegenereerd wordt.

Mijn slogan is: de natuur is van ons allemaal! Niet alleen van Gerard van As en zijn projectontwikkelaars...

Over een paar jaar zit Gerard van As in een bejaarde huis en wij blijven zitten met de erfenis van zijn beleid. Er zijn in de kern nog genoeg locaties om mijn plan te realiseren. Mij kan meneer Van As altijd om advies en toelichting van deze brief vragen, of hebben de inwoners van Alphen aan den Rijn geen inspraak?

Cees van den Berg,
een bezorgde inwoner van Alphen aan den Rijn

Fotograaf: Josh Walet