Politiek

« Vorige - Volgende »

Steeds meer kans op realisering Zegerdal

12 april 2019 - 09:30  •  reacties

Steeds meer kans op realisering Zegerdal

Alphen aan den Rijn - Samen met ingenieursbureau Oranjewoud N.V. en een aantal betrokkenen rond de Zegerplas, heeft de gemeente het plan ZEGERDAL ontwikkeld. Het is een publiek geheim, dat de gemeentelijke boekhouding niet meer sluitend te krijgen is, nu de pot met geld (130 miljoen red.) die de gemeente ontving in ruil voor de aandelen NUON leeg is.

Alphen aan den Rijn is naarstig op zoek naar nieuwe middelen. "Anders zullen we toch ernstig moeten overwegen het theater te sluiten, de 2e brug in Boskoop af te blazen en stevig het mes te zetten in evenementen, aanvullende uitkeringen en zorg", zo lieten de wethouders van verschillende portefeuilles weten. 

Met de realisatie van het Zegerdal zouden er enorme fondsen vrijkomen. Het plan werd gisteravond als volgt beschreven:

"De Zegerplas is in het midden ruim 60 meter diep. Als we het water voor een groot deel wegpompen, blijft er in het centrum een mooi enigzins kronkelend meer over, terwijl de huidige oevers de top van een 60 meter hoog heuvellandschap vormen, dat langszaam naar het midden afdaalt". 

Groot rendement

Met het heuvellandschap komt er zoveel bouwgrond vrij, dat de gemeente voor jaren uit de financiele zorgen is. De nieuw te bebouwen oppervlakte zal ruim 70 hectare zijn. Tegen de huidige marktprijzen is dat minimaal 350 miljoen, aldus Jan de Koning van bureau Oranjewoud. 

Natuurlijk zijn er hoge kosten, zoals de afscherming tegen grondwater en de vervuiling uit de gifbelt onder de golfbaan, maar verder zijn de kosten gelijk aan ieder ander bouwplan. "Sterker nog, omdat het zandgrond is hoeven we niet te heien. Dat scheelt 20.000 Euro per woning. Met dit plan kunnen we de omstreden bebouwing van de Gnephoek ook voor lange tijd uitstellen. De netto-opbrengst na aftrek van alle kosten, zoals aanleg van wegen (met haarspeldbochten), nutsvoorzieningen en het bouwrijp maken van de grond, zal voor de gemeente zeker 150 miljoen zijn. Niet onbelangrijk detail: op andere mogelijke bouwlocaties, zoals ten Noorden van Alphen of in de Gnephoek, hebben investeerders al jaren geleden de grond opgekocht. De winst vloeit daar in de zakken van de beleggers, maar niemand heeft gedacht aan de Zegerplas. Daar komt het geld volledig beschikbaar voor de gemeente en de bevolking.

Mogelijkheden

In een fraaie presentatie werd ingegaan op de mogelijkheden die de plannen bieden. 

  • Wet 'n Wild gaat de grootste indoor skibaan van Europa aanleggen, die slingerend langs de rand ruim 500 meter lang wordt. "Dat is wat anders dan de gemiddelde borstelbaan of niet?" zo merkte de eigenaar op "en de opbrengsten zijn een stuk hoger dan de huidige waterskibaan".  
  • Behalve ruimte voor huizenbouw, komen er ook slingerpaden voor mountainbikers en wandelaars.
  • Een kabelbaan naar het meer in het midden.
  • Landal, met investeerder Zeeman, hebben al aangegeven graag mee te willen doen met een vakantiepark aan de Oostzijde van de plas.
  • Aan het verkleinde meer komt naast horeca ook een bootjesverhuurbedrijf.
  • Het meer is ontstaan omdat er zand gewonnen werd voor de aanleg van de wijken in Ridderveld en de N11. Op de bodem bevindt zich nog steeds een laag van ongeveer 3 meter. "Daar kunnen we prachtige strandjes mee maken", zo liet de voorlichtster van de gemeente weten. Omdat het water niet diep is, is het ook veel minder koud dan de huidige Zegerplas en dus veel meer geschikt om te zwemmen.
  • In het dal zal een microklimaat ontstaan dat vergelijkbaar is met de bekende Italiaanse meren zoals het Gardameer of het Lago Maggiore. Als het allemaal klaar is, zal ook het totaalbeeld doen denken aan een bergmeer rond het Alphengebied. 
  • De plannen kunnen een enorme inpuls betekenen voor het toerisme in onze streek.

 

We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen. 

De plannen liggen tot 10 mei ter inzage op het stadskantoor.

 

 

 

 

Fotograaf: OranjeBos publicity