Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Duurzaam Alphen? Dat kan (nog) beter!

21 mei 2018 - 15:02  •  Nathalie Goede  •  reacties

Duurzaam Alphen? Dat kan (nog) beter!

Alphen aan den Rijn - In mijn studentenleven heb ik met het OV door heel Nederland gereisd (lang leve de studenten OV-kaart!). Het OV is een van de duurzaamste manieren van vervoeren, want rijden doet het toch wel (al dan niet volgens de dienstregeling) en het scheelt auto’s (en het gevolg ervan: files) op de weg. Een keerzijde hieraan is dat de bussen momenteel buiten de spits onnodig rondjes rijden met weinig tot geen inzittenden. Het is op zichzelf dus niet bepaald duurzaam te noemen. Ook ben ik niet bepaald fan van de trein, aangezien deze het grootste deel van de tijd te laat is of helemaal niet rijdt. Wanneer de trein wel rijdt zit hij tijdens de spits bomvol.

Korte afstanden leg ik zoveel mogelijk af op de fiets of ik ga aan de wandel. Met de komst van de elektrische variant is de fiets tevens toegankelijk geworden voor ouderen en minder-mobiele mensen. Aangezien mijn studentenleven tot zijn eind is gekomen ben ik bezig om mijn rijbewijs te halen, zodat ik alsnog lange afstanden kan afleggen. Nu vraag je je waarschijnlijk af of ik mijn duurzaamheidsidealen halverwege het schrijven van deze blog overboord heb gegooid, maar dat is zeker niet het geval. Het aanbod van (semi-)elektrische auto’s neemt namelijk jaarlijks toe én ze worden steeds betaalbaarder en mooier.

Een steuntje in de rug vanuit de gemeente en het Alphense bedrijfsleven zou al helemaal fantastisch zijn. Zo zou de gemeente met (semi-)elektrische politieauto’s kunnen gaan rijden. Bezorgdiensten, zoals PostNL en bezorgrestaurants, zouden hun producten kunnen gaan leveren op elektrische fietsen of scooters.

In mijn omgeving blijkt duurzaamheid ook een belangrijk onderwerp. "We hebben maar één aarde waar we nog lang mee willen doen", aldus een vriendin. Duurzaam autorijden vindt zij momenteel erg prijzig al wil zij dit in de toekomst wel gaan doen. Een kennis vindt dat de elektrische auto afgezien van de prijs ook nog op een aantal andere punten verbeterd moet worden. "Hij kan momenteel geen caravan trekken, de duur van de batterij an sich is kort en deze wordt nog korter wanneer de buitentemperatuur daalt. Bovendien moeten deze batterijen op de juiste manier gerecycled worden anders creëer je een berg chemisch afval en dat is ook niet bepaald duurzaam".

"Duurzaamheid is erg belangrijk en duurzaam vervoer dus ook", vindt een andere vriend. "Het is erg fijn dat er een bus rijdt, maar ik vind het een beetje onzinnig dat hij buiten de spits met slechts een paar inzittenden rondjes rijdt. Buiten de spits alleen kleine regiobusjes laten rijden zou een goede oplossing zijn". Mijn moeder is het met hem eens: "Ik ben ook erg blij met de komst van de elektrische fiets. Wanneer ik een nieuwe fiets moet gaan aanschaffen, wordt het sowieso een elektrische!". Een vriend sluit zich hierbij aan: "Ook jongeren hebben de smaak behoorlijk te pakken, want die kiezen steeds vaker voor een e-bike". Tot slot geeft een vriendin aan dat ze het een goed idee vindt als de gemeente het voortouw neemt in de overstap tot elektrisch autorijden.

Duurzaamheid vind ik super belangrijk en ik ben dan ook trots dat de gemeente Alphen aan den Rijn zich actief wil inzetten voor een duurzaam Alphen. Het zou toch super mooi zijn als we dit met zijn allen stap voor stap kunnen realiseren?

Fotograaf: Nathalie Goede