Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Heksenjacht

13 februari 2012 - 19:54  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Heksenjacht

Alphen aan den Rijn -

Diegene heb ik daarna nooit meer gezien, letterlijk van de aardbodem verdwenen. Ik weet het zeker: er gebeuren hele enge en mysterieuze dingen achter al dat glas. Hekserij? Voodoo? De Minotaurus? Ik sluit niets meer uit. Wat wel opvalt, is dat de oppositiepartijen in de gemeenteraad het minst besmet lijken te zijn met de grauwe sluier van de doodse onverschilligheid. Zij zijn Tibet en de rest is China. Een kansloze strijd dus, helaas. Svenja Tillemans, dochter van het geplaagde gezin dat door onze gemeente op moderne wijze wordt gekneveld en gemarteld, stuurde een kort stuk in, aangevuld met een interview uit het Alphens Nieuwsblad.

Eveline Verhoeve interviewde onze wethouders Lyczak, Du Chatinier en Oppatja en de kop boven het interview luidde: 'Wij hebben de maatschappij in korte tijd verprutst'. Zo treffend als de kop, zo oppervlakkig is de rest van het interview. Met de meest politiek correcte zinnen wordt eigenlijk niets anders gezegd dan: "Krijg lekker de tering, zoek het uit en als je dood bent, pis ik op je grafsteen die er niet is omdat je familie dat niet kon betalen." Okee, het ligt niet alleen maar aan onze wethouders, hoewel ik ze stuk voor stuk griezels vind. Ze vertegenwoordigen iets dat groter is, kwaadaardiger en hardnekkiger. Misschien is Beatrix bij de geboorte van Willem-Alexander vergeten om de machtigste elf uit te nodigen, want heel politiek Nederland lijkt zich te hebben geprikt aan een betoverd spinnenwiel.

Decennialang hebben we hele generaties Nederlanders zelfredzaamloos gemaakt. Zelfs voor werkloze kunstenaars werd een uitkering bedacht, kinderbijslag ging met dubbele hoeveelheden naar het buitenland en mensen kregen hier na aankomst op Schiphol een aanvraagformulier mee. Om bijstand aan te vragen... En nu zijn we in een paar jaartjes 180 graden gedraaid en als hyena's met vlijmscherpe tanden al die Pampers aan het verscheuren. Genadeloos en nietsontziend vertrappen we nu elke vorm van sociale zekerheid en solidariteit staat anno 2012 niet meer in onze woordenboeken. De situatie van de familie Tillemans is hiervan een perfect voorbeeld. Deze mensen zijn het slachtoffer van mensonterende regelgeving, een incapabele overheid en wellicht, dat kan ik niet goed beoordelen, een wethouder die haar kop in het zand steekt. Zoals een bepaalde Afrikaanse vogel die niet kan vliegen.

Jarenlang betaalden we alles aan iedereen en het is ook niet zo gek dat we dat nu niet meer doen. Maar om in één klap de stekker eruit te halen, is onmenselijk, onverstandig en asociaal. Vadertje Drees draait rondjes in z’n graf. Wie gaat de familie Tillemans vertellen dat er mensen zijn die hier drie jaar van hun leven hebben doorgebracht, de rest van hun leven een bijstandsaanvulling krijgen bovenop het amper opgebouwde AOW-pensioen én 13 weken per jaar met vakantie mogen? Wie gaat er aan ze uitleggen dat er heel veel mensen zijn met tonnen aan schuld, die na 3 jaar op een minimum geleefd te hebben, volledig schuldenvrij zijn en vanuit alle hoeken hulp krijgen van maatschappelijk werkers? Wie gaat de Tillemansjes vertellen dat er mensen zijn met een Anw-nabestaandenuitkering, die nog nooit in Nederland zijn geweest? En dat er mensen zijn die vanuit Egypte naar Nederland zijn gekomen en nu hun kinderen weer terugsturen en daarvoor dubbele kinderbijslag ontvangen omdat Koran-onderwijs in Nederland niet voldoet? Ik niet...

Zou Oppatja weleens gehoord hebben van discretionaire ruimte? Of is ze te druk met haar cultuurhuis? En waar is Bas Eenhoorn? Te druk met het Ridderhof-monument? Of moet 'ie weer een boekenwinkel openen? Je kunt niet in één keer elektriciteit afschaffen en verwachten dat mensen gelijk weer in staat zijn met twee steentjes fikkie te steken. Onze overheid straft nu haar burgers voor haar eigen wanbeleid. En weet u wat? Ook u bent straks aan de beurt! Uw AOW-pensioen is al geen zekerheidje meer en uw bedrijfspensioen? Helemaal lachen geblazen, daar rijdt nu een yup met stropdas van in een mooi glinsterende BMW. Hij mag gokken met het geld waar u jarenlang voor hebt gebuffeld. Fijne baan hoor! De heksenjacht is begonnen en wij zijn de heksen. Oppatja is trouwens geen heks. Misschien meer een struisvogel...

Fotograaf: Josh Walet