Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wat een mooi Romeins weekend was dat, en nu verder!

3 juli 2018 - 13:06  •  Leo van Sister  •  reacties

Wat een mooi Romeins weekend was dat, en nu verder!

Alphen aan den Rijn - In wat een leuk evenement was dat. De inwoners van Alphen en omstreken konden in het centrum genieten van de vele oude Romeinse ambachten welke daar getoond werden, de gevechten met de vurige Gladiatrixen en konden zich daarnaast prima verpozen op de mooie stand van Archeon of het Romeinse schip wat op de oude Rijn rondvoer.

De reacties waren onverminderd enthousiast en er was veel belangstelling naar de achtergronden. De organisatoren en ook het gemeentebestuur is ook enthousiast. Dat alles lijkt een prima voedingsbodem om dit ook in de komende jaren te herhalen en is een prima promotie voor de stad (Albaniana) en tegelijk voor het archeologisch museumpark Archeon.

Castellum Albaniana ad vitam
Albaniana -zoals Alphen vroeger heette- heeft een zeer rijk Romeins verleden en in de 230 jaar dat de Romeinen hier waren, hebben zij veel cultuur en techniek naar ons gebracht. Wat zou het prachtig zijn als de stad op permanente basis veel meer laat zien van haar Romeinse verleden.                                              

Er is genoeg te tonen en te vertellen en dat alles past bovendien zeer goed in de ambitie van de provincie en Nederland om de Nederlandse Limes (Romeinse noordgrens) in 2021 door de Unesco tot werelderfgoed te laten verklaren. De plannen daartoe zijn begin dit jaar ook aan wethouder van Velzen gepresenteerd. Dit zal ook het toerisme naar de stad zeer ten goede komen.

Hopelijk pakt het gemeentebestuur dit voortvarend op.

Leo van Sister
Voorzitter Vrienden van Archeon

Fotograaf: Leo van Sister
Centrum.'
Centrum

Het centrum van Alphen aan den Rijn..