Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Tsjernobyl aan den Rijn

5 november 2012 - 17:00  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Tsjernobyl aan den Rijn

Alphen aan den Rijn -

Het hele zooitje opgraven, vrachtwagentjes naar het Transferium laten rijden, daar een bootje volladen en die heilloze goedjes in Ivoorkust dumpen, of in Ghana? Zodat straks kleine kindjes daar lekker op een gifbelt tussen de tonnen met chemisch afval verstoppertje kunnen spelen? Geen best plan. Wat is er nou erg aan wat dood gras op een golfbaan? Lekker hooikoortsvrij, zet een partytent op die warmere plekken en dan kun je in de winter 'gewoon' buiten een feestje bouwen. Ik zie een gat in de markt aan de horizon gloren voor onze golfclub.

Bovendien: willen we niet met z'n allen veel liever een cultuurhuis? Of een nieuwe brug? Of, nog beter: belastingverlaging? Natuurlijk is de Coupépolder een ramp. De gemeente heeft jarenlang oogluikend niet alleen toegestaan dát er van alles werd gedumpt, maar ook niet willen weten wát precies. Ook de volksvertegenwoordigers op hogere niveaus vonden het niet zo belangrijk. Juist toen er serieuze aanleidingen waren om verder te graven, sommeerde men daarmee te stoppen. Centjes, lieve mensen, gaan boven gezondheid en veiligheid. Zelfs in ons democratische droomrechtstaatje.

Stan Lyczak is nu de gebeten hond. Typisch gevalletje ‘kill the messenger’. Alsof hij kan zeggen: ‘Tuurlijk, ruimen we effe op’. Dan krabt Hélène Oppatja z'n ogen uit hun kassen; die moet het dan doen zonder cultuurhuis. En wie gaat betalen? Van alle zaken die we wél tegen het functioneren van onze Stan kunnen inbrengen, is dit nu juist de meest onterechte. Hij is niet slechter dan zijn voorgangers; het zit in onze landscultuur. Hoe kun je anders in zo'n klein land 60.000 ernstig vervuilde gebieden hebben?

Sinterklaas is nog niet in het land maar het zwartepieten is al begonnen. Lyczak krijgt de schuld van tientallen jaren gifstortingen. Natuurlijk moet hij niet goedpraten wat er is gebeurd. Maar hem nu de schuld geven is eigenlijk hetzelfde als van een gifbelt een prachtig groen natuurgebied maken: verstoppertje spelen en je laten afleiden van waar het eigenlijk om zou moeten gaan. We hebben een zondebok gevonden, en nu? Gaan we Stan publiekelijk aan de schandpaal nagelen terwijl dit gif het grootste gedeelte van Nederland volledig koud laat? Nog één keer... 60.000 ernstig vervuilde gebieden!

Gras groeit zo'n beetje overal. Tegenwoordig zelfs welig in de Amsterdam Arena. Maar in de Coupépolder sterft het af en op sommige plekken is het door ondergrondse gasdampen zelfs warmer dan 70 graden... Die vaatjes moeten natuurlijk weg. En niet naar Afrika, maar écht weg, opgerot met die pleuristroep. Alleen… Ga er maar aan staan in dit landje. Ik benijd Stan Lyczak niet. Hij is wethouder in Tsjernobyl aan den Rijn en ook nog eens een erg onhandige. 

Wie durft? Vergelijkbare situaties elders en het verleden hebben uitgewezen dat je verrot weinig medestanders hebt voor een massale en grondige opruiming. En dan is er ook nog iets met geld. Kunstgras dan maar?

Fotograaf: Josh Walet
Stan Lyczak.'
Stan Lyczak