Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Hans Eenhoorn

3 mei 2013 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Hans Eenhoorn

Alphen aan den Rijn -

Regeren, ook in een gemeente, is bepaald geen kwestie van afwegen van burgerlijke belangen. Dat denkt u misschien, maar dat is een misvatting die het openbaar bestuur wel vaker krijgt voorgeschoteld. Nee, het is vooral zaak dat gemaakte afspraken worden gehonoreerd. Wanneer een coalitie wordt gevormd, worden afspraken gemaakt. De één doet wat water bij de wijn, de ander doet dat ook en zo krijg je een plan waar je een aantal jaren mee vooruit kunt.

Natuurlijk voorziet dat in het geven van cadeautjes aan elkaar. De PvdA stemt in met zaken die de VVD wil, de VVD doet andersom iets terug voor de PvdA. En dat de tijden veranderen en de behoeften van de gemeenschap niet meer dezelfde zijn als vier jaar geleden? Tja, dat is jammerlijk. Maar daar kan een college niets mee. Als de ene partij voordat de veranderingen plaatsvonden een cadeautje heeft gegeven, heeft de ander de verplichting om dat op een later tijdstip ook te doen. Ook als er steekhoudende argumenten van de bevolking zijn om daar als gevolg van die veranderingen van af te zien. Inderdaad, dan kun je als gemeentelijk inwoner worden opgezadeld met projecten die in het huidige tijdsgewricht kant noch wal raken.

Maar ja, daar is dus niets aan te doen. Beloofd is beloofd en belofte maakt schuld, zelfs in de politiek. Kijk, dat is nu democratie in de praktijk. U mag naar de stembus en uw stem uitbrengen. Daarna wordt uw stem niet meer gehoord. Of zoals men in het openbaar bestuur weleens zegt: 'Democratie is mooi, maar we moeten inspraak voorkomen'. Snapt u? Zo zit het in elkaar. En daar wordt naar gehandeld. Ook hier in Alphen aan den Rijn."

Robbels worden elke vrijdagmiddag door Rob Buisman in het ZZP-café van het Kultuurhuis in Alphen aan den Rijn opgetekend. Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet
Bas Eenhoorn.'
Bas Eenhoorn

Verdiende respect met zijn optreden als waarnemend burgemeester na de schietpartij in de Ridderhof.