Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Tjerk Bruinsma (2)

12 december 2014 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Tjerk Bruinsma (2)

Alphen aan den Rijn -

'Ha ha, nou doe ik het weer...'
“Natuurlijk kijk ik enorm uit naar weer een bestuurlijke uitdaging. En het is allemaal gelukkig wat dichter bij huis. Voor mij als Vlaardinger was het af en toe een heuse bezoeking om heen en weer te reizen, zeker als er 's avonds een gezellige bijeenkomst in het Alphense was. Dan moet je toch een beetje in de gaten houden wat je nuttigt, zeg maar. Ik heb trouwens geen idee of ze in die Krimpendewaard - ha ha, nou doe ik het wéér - een beetje fatsoenlijke wijn serveren. Ach, in het ergste geval kies ik die zelf wel uit. Het gaat uiteindelijk om het begeleiden van de fusie, het verbinden, het creëren van de bereidheid tot samenwerking. Dat is mijn hoofdtaak en die houd ik uiteraard goed voor ogen.”

'Ik krijg het er echt niet goed uit...'
“Of ik de zaken daar anders ga aanpakken dan hier? Dat denk ik niet. De truc is om mensen op één lijn te krijgen en daar ben ik ondanks het akkefietje met de griffier en de dames Verschuur en Heijkoop een meester in. Anders was ik niet gevraagd om deze nieuwe klus te klaren. In zekere zin is die zelfs nog veeleisender dan in Alphen. Hier ging het tenslotte maar om drie gemeenten, in Krampenerwaard - nou ja zeg, ik krijg het er echt niet goed uit - gaat het om een samenvoeging van maar liefst vijf gemeenten. Ook al betreft het in totaal minder inwoners, ik zie dat toch als een soort van promotie. Je moet het wel even doen. Ik vind het dan ook een hele eer dat ik hiervoor ben aangezocht. En inderdaad, het is weer een jaar salaris. Ook niet verkeerd.”

Komt vast helemaal goed. Drankje?
“Laat ik in de sfeer blijven. Doet u mij maar een Five Points, vanwege de vijf gemeenten. Paar ijsblokjes in een longdrinkglas; gelijke delen Safari, Passoa en bessenjenever eroverheen en dan nog een beetje appelsap om het af te maken.”

Proost. En succes!
“Hartelijk dank. En leuk dat u mij nog een keer wilde ontvangen. Hoewel u de eerste keer, vlak na mijn aantreden hier, tamelijk kritisch was. Enfin, dat hoort er nu eenmaal bij in een openbare functie. Op naar Krimpenerwaard. Zo dan; eindelijk goed.”

Robbels worden elke vrijdag in herberg De Harmonie - in het oude centrum van Alphen aan den Rijn - opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet