Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

Lisa vertelt... Facebookvriendjes

5 maart 2015 - 11:13  •  Lisa Veldkamp  •  reacties

Lisa vertelt... Facebookvriendjes

Alphen aan den Rijn -

Maar, ben je er ooit wel eens afgeflikkerd? Door één van je 'vrienden'? Het gebeurde mij vorige week. Jawel, voor het eerst in mijn leven werd ik bruut 'ontvriend'. Het deed me verassend weinig omdat ik me meteen besefte dat de persoon in kwestie helemaal geen vriend was, hooguit een leuke kennis die ik nog nooit in het echt had gezien, maar waar ik wel al jaren lang een goede correspondentie mee had gehad. Ik heb zelfs iets voor hun trouwen gestuurd naar het buitenland. Best een redelijk contact mag je dat dan toch noemen, nietwaar?

Waar ging het over? Starbucks en het gebruik van suiker. Het ironische is dat de hele topic grappig was bedoeld voor mensen die ik ken die daar werkten en/of gewerkt hebben. Ik had die mensen er zelfs ook braaf in 'getagged', zoals we dat doen op facebook. De dame in kwestie (een niet-Nederlandse) bemoeide zich er echter ook mee en wel op een zeer serieuze toon. Het hele topic werd uit proportie getrokken en om een lang verhaal kort te maken. Er werden heftige dingen gezegd, ik verdedigde één van de mensen die ik getagged had en nog geen 5 minuten later was ik een heuse verrader, moraalridder af. Jeetje. Daar stond ik dan met mijn goede gedrag.

Het heeft me aan het denken gezet. Nogmaals, niet over deze persoon. Ik weet dat ze momenteel niet goed in haar vel zit en ook al is dat geen excuus, als zij hier happy mee is, prima. Het geeft meteen duidelijk aan dat je niet moet denken dat mensen die je alleen via facebook kent, je 'vrienden' zijn, want dat is natuurlijk onzin. Maar moet ik nu rekening gaan houden met het soort posts wat ik plaats? Of hebben de tere zieltjes maar gewoon dikke, vette pech? Wellicht is het een idee om overal (dit is grappig bedoeld) achter te zetten. Want kennelijk is een knipogende smiley niet genoeg. Dat had ik namelijk al gedaan in de gewraakte post. Bovenaan een waarschuwing; gevoelige mensen of heb je vandaag een rotdag: niet lezen? Zoiets dan maar?

Hoe gaan jullie om met je facebook, ben jij wel eens ontvriend? Ik hoef echt niet de details te weten, maar is er daarna iets veranderd voor je of helemaal niet? Vroeger bezocht ik regelmatig verschillende forums. Daar was hoogoplopende ruzie heel normaal, ook de reden waarom ik me er op een gegeven moment van gedistantieerd heb, al die emotie-terroristen bij elkaar werd me een beetje teveel en jet zegt zo weinig over het echte leven. Maar ik had nooit gedacht dat dezelfde verschijnselen zouden plaatsvinden op een social medium als facebook. Misschien naïef of misschien moet er weer drastisch een bijl door mijn 'vriendjesbestand'. Over het algemeen beschouw ik mezelf als een aardig persoontje, maar mijn humor kan soms aan de sarcastische kant zitten. Mijn vrienden snappen en waarderen dat, maar ja, niet iedereen op facebook is een vriend en daar zit dus het probleem. Waarom noemen we het eigenlijk zo?

Fotograaf: Josh Walet