Politiek

« Vorige - Volgende »

Aanval oppositie op coalitie over ijsbaan Leiden

17 januari 2019 - 16:57  •  reacties

Aanval oppositie op coalitie over ijsbaan Leiden

Alphen aan den Rijn - Jeroen van Gool (CDA) opende het debat en zei dat er niets aan te doen is: "Leiden heeft gekozen voor een 250 meterbaan. Uit de scenario's die er zijn, kiezen wij voor 6 waarbij schaatsen wordt opgenomen in de nieuwe Sportvisie.”René Driesen (GroenLinks) wilde weten hoe dat zit met de mail van de Leidse wethouder met een 'last minute' voorstel. "Hoezo kunnen schaatsclubs nu ineens wel bijdragen?” Ondertussen gaat ook GroenLinks voor scenario 6, omdat de andere scenario's teveel 'losse eindjes' vertonen.Ook Nieuw Elan gaat voor scenario 6. "Wij wachten op de voorstellen voor de Sportvisie. We willen voor nu dat schaatsen daarin aan bod komt.”

Aanvallen
De aanval van de oppositie op het CDA ging onder meer over 'je had met de oppositie mee kunnen gaan', omdat er in oktober nog twijfel was.
GroenLinks kreeg de verwijtende vraag of er wel 'met de ijsclubs is gepraat' en werd vervolgens onder druk gezet om vooral met een ander, meer gewenst, antwoord te komen op de vraag waarom er in oktober nog twijfels waren. "We konden toen nog niet alles overzien en nu wel”, aldus Driesen.
Nieuw Elan werd onder vuur genomen over haar eigen idee voor een mobiele 400 meterbaan. Waar de ondernemer die dat gaat exploiteren dan is, wilde de oppositie weten. "Die gaat pas rekenen als wij hier een besluit hebben genomen”, zei Lisette Godart.

Geen excuses
Ook de wethouder kreeg de wind van voren. Zowel Iris van de Kolk (SP) als Peter Bontekoe eisten dat wethouder Gert-Jan Schotanus met excuses naar de ijsclubs zou komen: "De clubs voelen zich niet gehoord.” "De ijsclubs gaan tot het gaatje, dat respecteer ik”, zei Schotanus. Dat de clubs niet hebben gekregen waar zij voor kwamen, vindt de wethouder echter geen reden voor excuses.
Van de PvdA kwam de eis om van alle sportclubs de ledenaantallen in de Sportvisie te noteren. "We zijn blij met alle data”, zei Schotanus droogjes.

Keuze
De wethouder wees erop dat op verzoek van de hele gemeenteraad nu zes scenario's voorliggen om een keuze uit te maken. De drie coalitiepartners gaan voor scenario 6.
De VVD vindt scenario 6 de normale gang van zaken en ziet verder alleen iets in scenario 2, de gevraagde 683.000 euro aan Leiden geven in combinatie met een sociale lening waarbij de ijsclubs een deel in natura terugbetalen. De andere oppositiepartijen kwamen niet met een keuze voor een van de zes scenario's die raadsbreed waren aangevraagd.

Wel werd door de oppositie een voorstel gedaan om de raadsvergadering waarin voor een van de scenario's moet worden gekozen, te laten vervallen. Dat mag echter niet en dus is er vanavond, donderdag 17 januari, om 19.00 uur een extra raadsvergadering over dit onderwerp. 

Fotograaf: Alphens EV