Politiek

« Vorige - Volgende »

Leo Maat: "Diftar moet, er is geen beter systeem"

17 mei 2019 - 10:49  •  reacties

Leo Maat: Diftar moet, er is geen beter systeem

Alphen aan den Rijn - De Alphense wethouder meldt uitdrukkelijk dat een voorwaarde voor het invoeren van het diftar-systeem is, om eerst alle andere voorzieningen op orde te hebben. "Diftar moet, er is geen beter systeem. Het is wel noodzakelijk dat dan alle andere zaken, zoals bijvoorbeeld gft-bakken voor de hoogbouw, op orde zijn. Ik verwacht dat dat nog een aantal jaren gaat duren", aldus Maat. Het systeem van nascheiden is, volgens de wethouder, in geen enkele gemeente succesvol.

De keuze om inwoners per zak restafval te laten betalen, is in verschillende buurgemeenten al gemaakt. "De vervuiler betaalt. Dat is het eerlijkste systeem." Maat erkent dat er wel een uitdaging is: hoeveel er in een zak restafval zit, is niet te meten. Wie heel weinig restafval heeft, zal vaker een kleine of halflege zak in de container doen. "Een systeem waarbij het gewicht van de zak in de ondergrondse container wordt gemeten, is er niet. Het alternatief zou zijn dat iedereen met de vuilniszak naar het Ecopark moet waar de zak gewogen kan worden."

Het systeem van vooraf scheiden, is in Alphen aan den Rijn succesvol en heeft tot en met 2017 voor een daling van restafval gezorgd. De rek is er echter uit en nu moet worden gezocht naar een manier om beter en meer afval te scheiden. Alphen aan den Rijn blijft met het verminderen van restafval, soms ver, achter bij de buurgemeenten.
Daarom werd donderdag 16 mei een informatiemarkt in het gemeentehuis gehouden. In september gaat de gemeenteraad in gesprek over de verschillende mogelijkheden.

Fotograaf: Alphens EV