Politiek

« Vorige - Volgende »

Geen schokkende zaken in Voorjaarsnota

28 mei 2019 - 19:00  •  reacties

Geen schokkende zaken in Voorjaarsnota

Alphen aan den Rijn - De Voorjaarsnota kijkt terug naar alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. "Dat geeft een rustig beeld", aldus Van Velzen. "We hadden veel doelen en we dachten aan een tekort van 9,8 miljoen euro. De economie gaat stukken beter dan verwacht en een aantal zaken viel minder duur uit dan vooraf berekend is. Daarom is er 2,5 miljoen euro minder tekort en komen we uit op 7,8 miljoen euro in de min op een begroting van 830 miljoen."

Als vindt de wethouder het niet wereldschokkend, wel zal hij maatregelen voorstellen om het tekort nog verder terug te laten lopen. Zo moet een aantal zaken beter worden geregeld vooral voor wat betreft meerjaren plannen. Dit gaat over een aantal dossiers uit de vorige collegeperiode waarbij het tekort incidenteel werd aangevuld. Dat moet veranderen naar een structureel plan met een structurele financiering.

Van Velzen meldt ook te gaan bezuinigen onder meer om meer armslag te krijgen voor nieuwe plannen. Er is een bedrag van 2 miljoen euro aan kleine wijzigingen die in 2020 en 2021 worden uitgevoerd.
Vanaf 2022 wil de wethouder financiën maar liefst 5 miljoen aan echte bezuinigingen invoeren. Er wordt gedacht aan snijden in de gemeentelijke organisatie, minder onderhoud van de groenvoorzieningen, afstoten van vastgoed en meer aan dorpen en wijken overlaten.
Er moet bovenop deze bezuinigingen ook worden nagedacht over de precariorechten die als inkomsten vervallen. "Dat bedrag kan via de Onroerend Zaak Belasting alsnog worden geïnd bij inwoners en bedrijven", zegt Van Velzen. "Het gaat dan om een of twee tientjes meer OZB."

Fotograaf: Alphens EV