Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Alphen krijgt stedenband met Miami

1 april 2013 - 10:03  •  reacties

Alphen krijgt stedenband met Miami

Alphen aan den Rijn - De VVD is blij met het besluit van de Stuurgroep Herindeling om de stedenbanden met de partnergemeenten in het buitenland te herzien. Hadden de drie gemeenten tot nu nog vier afzonderlijke partnerverbanden, vanaf 1 januari 2014 is dat er nog maar één.

De keuze van een nieuwe partner is zorgvuldig gemaakt. De stuurgroep ABR heeft alle kandidaten beoordeeld en vervolgens een shortlist gemaakt van de vijf plaatsen die in aanmerking kwamen. Op voorhand was afgesproken dat de bestaande partnergemeentes niet mee zouden doen. Coos Rijsdijk: “De nieuwe gemeente maakt en frisse start en daarbij sluiten we het verleden af.” Vorig jaar hebben de drie colleges meerdere gemeentes bezocht, maar hun keuze op het altijd zonnige Miami laten vallen.

Tijdens zijn bezoek heeft Bas Eenhoorn zich laten rondleiden door zijn collega Tomas Regalado. Miami is volgens de burgervaders een goede partnergemeente; “De gemeente en de ommelanden lijken erg op Alphen: Het heeft ook een gemêleerde bevolking met veel immigranten en een groot natuurgebied (de Everglades: RED) om de hoek. Het heeft, net als wij met het Archeon en Avifauna, indrukwekkende themaparken als Disneyland en Cape Canaveral”

De (binnenkort voormalige) partnergemeenten vinden het jammer dat zij het slachtoffer van de gemeentelijke fusie zijn. Een vertegenwoordiger van de gemeente Oudshoorn liet desgewenst weten dat er op werd gerekend dat ze Boskoop en Rijnwoude er bij zouden krijgen. Dat de fusie leidt tot verbreking van de relatie is zien de Zuid-Afrikanen als een grote teleurstelling.

De kosten van het partnerverband bedragen zo’n 175.000 Euro per jaar. Toch wordt de aanstelling van de nieuwe partnergemeente budgetneutraal gefinancierd. “We kunnen niet van de burger verwachten te bezuinigen en dan ineens veel geld uitgeven aan een stedenband. Daarom gaan we maar één keer per jaar met het college twee weken naar Miami, in plaats van de twee bezoeken die nu voor de andere gemeenten op de planning staan.” vind de Rijnwoudse burgemeester Latenstein.

De nieuwe relatie heeft ook voor de inwoners een plezierig bijeffect: Burgers die kennis willen maken met de nieuwe partnergemeente kunnen tot aan de fusiedatum tegen gereduceerd tarief vliegtickets en hotels boeken bij het Serviceplein van de gemeente Alphen aan den Rijn. De fractie van de VVD heeft daar bij monde van haar voorzitter geen problemen mee, zolang de korting wordt verstrekt door de touroperators en niet ten laste van de burger komt.

 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: tseard hoekstra, miami
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD