Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Alle begin is moeilijk

22 oktober 2011 - 14:34  •  René Vrugt  •  reacties

Alle begin is moeilijk

Alphen aan den Rijn -

Een spannend jaar waarin er o.a. duidelijkheid zal moeten komen over de Lage Zijde. Ook spannend omdat we samen met onze wethouder het CDA profiel nadrukkelijker willen neerzetten. We hebben daartoe 5 afspraken met elkaar gemaakt.  Ten eerste willen we meer de agenda zelf gaan bepalen: van reactie naar proactie. We willen agenda-settend worden.  Ten tweede willen we verder groeien als team. Met 5 raadsleden en 2 burgerleden (sinds augustus is Roeli Hoving ook commissielid!) willen we meer zijn dan de optelsom van 7 individuen. Samen optrekken, onderwerpen van elkaar overpakken.  Ten derde  kunnen en moeten we meer doen aan de marketing van onze standpunten en keuzes. Te vaak blijven die beperkt tot het stadhuis. Ofwel, we willen van “stille resultaten naar geziene successen”. En daarbij gaat maatschappelijke winst boven politiek gewin.  Een vierde ambitie betreft de herindeling. Die betekent ook heel veel voor ons als CDA. We willen nauw gaan samenwerken met onze CDA collega’s van Boskoop en Rijnwoude, op weg naar 2014.  De vijfde afspraak betreft het doorgaan met onze aanwezigheid op straat: van koffie op het stadhuis naar koffie op straat. We gaan dus door met “op de koffie bij het CDA” en zullen op bepaalde zaterdagen zichtbaar aanwezig zijn in winkelcentra of andere herkenbare plekken. 

Tot zover onze ambitieuze afspraken die laten zien dat we ertegen aan gaan deze winter. Maar er is meer. Ook de gemeenteraad als geheel is in ontwikkeling. Sinds september werken we papierloos en hebben we de beschikking gekregen over een IPad (tablet) waar al onze stukken  op kunnen worden gedownload. Sinds ik voor het CDA actief ben in de politiek weet ik niet beter of dat daar veel papier mee gepaard gaat. U zult begrijpen dat bij mij thuis de stapels af en toe aangroeien tot ze als een Toren van Pisa dreigen om te vallen en de blauwe bak eraan te pas moet komen.  Dat lijkt nu verleden tijd te worden met deze stap. Of het ook echt zo werkt, daarover een volgende keer  meer.

Naast deze digitalisering is de gemeenteraad ook anders gaan vergaderen. Een nieuw vergadermodel is ingevoerd op basis van de drieslag: informeren, oordeelsvorming, besluitvorming. Voortaan doorlopen onderwerpen deze drie fases. Tijdens de informatiefase is er een technische bespreking op de informatiemarkt waarbij alleen feitelijke en verduidelijkende vragen kunnen worden gesteld. Er is dan geen ruimte voor politieke discussie. Die ruimte is er wel volop tijdens de daarop volgende commissievergadering als het onderwerp politiek inhoudelijk wordt besproken en raadsleden vooral onderling met elkaar in debat moeten gaan. Voor de wethouders is daar een bescheiden rol weggelegd. Vervolgens komt dan de besluitvorming  in de gemeenteraad. Daartoe hebben we voortaan 2x een raadsvergadering: een keer op de 2e donderdag van de maand en dan gaat het puur om het afhameren van besluiten, en eentje op de bekende 4e donderdag van de maand. Bij die laatste vergadering gaat het nog wel om politieke discussie en kunnen bijvoorbeeld moties worden ingediend. Deze raadsvergaderingen beginnen om respectievelijk 22.30 en 21.30 uur, en worden voorafgegaan door commissievergaderingen.  Er verandert kortom nogal wat, en het is – op het moment dat ik dit schrijf – ook nog erg wennen. Zo viel de eerste keer dat we besluitvormingsraad hadden afgelopen donderdag niet goed.

Raadsleden die daarvoor weinig tot geen reden hebben om bij de raadscommissie te zijn omdat het hun onderwerp niet betreft, moeten om 22.15 uur nog eens  richting stadhuis voor zegge en schrijve 10 minuten  vergadering. Dat kunnen we dus beter eerder op de avond doen. Zelf ervaar ik het nieuwe vergadermodel vooral als “wachten tot we met vergaderen mogen beginnen” omdat er tussen de verschillende onderdelen op een avond ook veel tijd is gereserveerd voor onderlinge ontmoeting. En dat werkt nog niet op die manier. 

Maar………….alle begin is moeilijk, nietwaar.  Ik zie u graag tijdens een van de donderdagavonden. Ook kunt u altijd een fractievergadering bijwonen of contact met ons opnemen als u ergens mee zit. De CDA fractie zit er niet voor zichzelf maar voor u en voor de gehele stad (jaja, inclusief onze parels van kernen Aarlanderveen en Zwammerdam).

René Vrugt 

Fractievoorzitter CDA

Fotograaf: Josh Walet
Tags: cda
René Vrugt.'
René Vrugt

In 1990 in Alphen aan den Rijn gaan wonen, als een van de eerste bewoners van de wijk Kerk en Zanen.

CDA.'
CDA

Politieke partij