Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Fractieflits april 2012

2 april 2012 - 18:37  •  Onbekend  •  reacties

Fractieflits april 2012

Alphen aan den Rijn -

-       Rijn en Gouweland
-       Gouwerijn
-       Groenerijn
-       Alphen aan den Rijn

De stemmen van mensen uit Boskoop en Rijnwoude zullen worden gewogen zodat ze naar verhouding even zwaar tellen als die van inwoners van Alphen aan den Rijn. Voor meer info: www.gemeenteabr.nl

In juni zal de uitslag bekend zijn en als advies naar de gemeenteraden gaan, die het laatste woord hebben.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

CDA stemt in met Maximabrug
Tijdens de gemeenteraad van 29 maart jl. heeft de CDA fractie van harte ingestemd met de aanleg van de Maximabrug over de Oude Rijn bij de Gnephoek, volgens variant 1A. In die variant wordt het landschap zoveel mogelijk ontzien en wordt de Landlustweg niet doorsneden. Voor de CDA fractie is van groot belang dat er een zorgvuldig proces is doorlopen met alle betrokkenen en de inwoners. Wij staan al jaren pal voor de komst van een rondweg door de Gnephoek, zij het zo dicht mogelijks langs de bebouwingscontour en dus met zo weinig mogelijk aantasting van het open gebied. In de raadsvergadering hebben we gesproken van het belang om nu ook daadwerkelijk een besluit te nemen aangezien we anders de rijksgelden voor de brug kwijtraken. Met de komst van de brug zetten we een belangrijke stap op weg naar de rondweg, wetende dat de provincie daar ruimtelijk en financieel nog niet helemaal aan toe is. Maar als Alphen aan den Rijn zijn we overtuigd van nut en noodzaak van deze rondweg: die gaat er linksom of rechtsom toch komen. Door nu als politiek - net als in het verleden bij het aquaduct over de N11 - te durven kiezen voor een stap naar de toekomst toe, brengen we die toekomst ook daadwerkelijk dichterbij. De logica van infrastructuur in dit land is dat die stapsgewijs wordt aangelegd en dat het realiseren van een schakel de aandacht vestigt op de logica van de volgende schakel. Kortom, als we vertrouwen hebben in onszelf is het nu de beste beslissing om te kiezen voor de nieuwe Maximabrug. Deze willen we ook toekomstproof aanleggen, dus met 2x2 rijstroken en goed landschappelijk ingepast. Qua vormgeving wordt de brug sober en doelmatig.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Bestemmingsplan Steekterpoort
De CDA fractie heeft voor dit bestemmingsplan gestemd. Daarmee wordt het onder meer mogelijk voor duurzame bedrijven om zich in het gebied rond de OTA (Overslag Terminal Alphen) te vestigen. Wel is de fractie blij met de door haar opgestelde en ingediende motie en de (unanieme) aanname van 2 mede door haar ingediende amendementen.

Met de motie heeft de fractie het college opgeroepen om te zorgen dat zoals afgesproken er groen (bomen en struiken) geplant wordt aan de noord- en zuidzijde van de OTA. Het groen ontneemt het zicht op de containers en zal in de zomer ook zorgen dat het geluid dat de OTA maakt wat wordt gedempt. Met de amendementen worden de bouwhoogtes in het gebied beperkt en wordt het niet aan het college overgelaten om de hoogtes aan te mogen passen. Een amendement van de PvdA om de OTA toe te staan containers tot 4 of 5 hoog te stapelen haalde het gelukkig net niet. De CDA fractie vindt dat allereerst de OTA zich maar eens moet houden aan de gemaakte afspraken. Bovendien is niet gebleken dat de OTA behoefte heeft aan uitbreiding.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

Kees hoeft pyjama niet uit te pakken
Tijdens de gemeenteraad van 29 maart heeft de gemeenteraad - minus de SP - ingestemd met het voor de 2e keer verlenen van ontheffing van het woonplaatsvereiste aan CDA wethouder Kees van Velzen. Onze wethouder woont in Benthuizen en daarmee formeel niet in Alphen aan den Rijn. Derhalve moet de raad pet jaar ontheffing verlenen. Echter, Benthuizen vormt vanaf 1 januari 2014 onderdeel van onze nieuwe, heringedeelde gemeente. Dus was dit geen punt. Bij dit agendapunt spraken trouwens diverse fracties -zowel coalitie als oppositie - zich lovend uit over de inzet en het werk van Kees in het afgelopen jaar. Bij wijze van grap twitterde Kees dat hij zijn pyjama nu onuitgepakt weer mee naar Benthuizen kon nemen :)

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Ontsluiting ARC terrein
In de gemeenteraad van 29 maart jl. heeft wethouder Kees van Velzen ruimte gekregen om aan de slag te gaan met het treffen van voorbereidende werkzaamheden ter verbetering van de ontsluiting van het ARC terrein. Terwijl de oppositie aan het kissebissen was, wie zich de "eigenaar" van dit onderwerp mag noemen, heb ik namens het CDA een praktisch voorstel gedaan waarbij recht wordt gedaan aan de eerder door de raad aangenomen motie maar ook rekening wordt gehouden met de zorgvuldigheid waarmee we over budget besluiten nemen. In de gemeenteraad van april a.s. moet er een door de meerderheid van de gemeenteraad gedragen voorstel liggen ter dekking van de werkzaamheden die ongeveer 3 ton kosten. Zo ja, dan kunnen de werkzaamheden voor de zomer starten en ligt de verbeterde aansluiting er na de zomer als het voetbalseizoen weer start (met ARC hopelijk nog steeds in de hoogste klasse).

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Raadsprogramma Werk
Op 1 januari 2013 gaat ook voor onze gemeente de Wet Werken naar Vermogen gelden. Op donderdag 22 maart heeft de raad geprobeerd aan de wethouder een aantal richtlijnen mee te geven waar zij zich aan moet houden bij de invoering van de wet. En dat viel niet mee. Er is nog veel onduidelijk. Door de VNG wordt onder meer aangegeven dat het bijna niet mogelijk is om deze wet in te voeren met het geld dat het rijk daarvoor beschikbaar stelt. Cijfers voor Alphen ontbreken echter nog zodat de raad geen idee heeft wat invoering van de wet voor de Alphense situatie betekent. De CDA fractie heeft daarom een aantal algemene uitgangspunten ingebracht. In principe willen we proberen om de wet in te voeren met het daarvoor beschikbare budget. Maar dit mag er niet toe leiden dat we onze inwoners aan de kant laten staan. Voor mensen die gemotiveerd zijn moeten er mogelijkheden zijn voor re-integratie en participatie. Wel moeten we opletten dat we de werkgever of de organisatie waar mensen (vrijwilligers)werk verrichten niet onnodig belasten met allerlei bureaucratische regels maar hen juist daar waar dat mogelijk is te ondersteunen. Verder zullen we goed moeten kijken welke taken we regionaal willen laten uitvoeren en voor welke taken we als gemeente zelf verantwoordelijk willen blijven. Nu de avond van 22 maart onvoldoende houvast heeft opgeleverd, komt het College van B&W met een notitie en een nieuwe bijeenkomst. De CDA fractie vindt echter dat de raad aan zet is om kaders te bepalen waarbinnen B&W de wet moet gaan uitvoeren.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

Herdenking schietincident 9 april
Op 2e paasdag is het precies 1 jaar geleden dat het vreselijke schietdrama in De Ridderhof plaatsvond. Een drama dat zijn sporen trok in de Alphense gemeenschap en tot ver buiten onze grenzen afschuw opriep. Op 2e paasdag is er vanaf 11.30 uur een herdenkingsbijeenkomst waar onder meer burgemeester Eenhoorn zal spreken en zangeres Liesbeth List zal zingen. Na afloop is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Namens het Alphense CDA zullen we ook bloemen neergeleggen. U bent van harte welkom de herdenking bij te wonen. Voor meer informatie verwijs ik u naar de site van de gemeente Alphen aan den rijn. Verder is er na afloop van de herdenking een speciale kerkdienst in De Bron. Ook deze wordt van harte bij u aanbevolen.

Deelname SamenLoop voor Hoop
Het weekend van 2-3 juni a.s. wordt in Alphen aan den Rijn voor de 3e keer de SamenLoop voor Hoop georganiseerd. CDA Alphen doet voor de 3e achtereenvolgende keer mee onder de naam ‘De Groene Loper’.

Het CDA brengt met deze opeenvolgende deelname zijn sympathie en steun tot uitdrukking voor de organisatie van de Samenloop en daarmee voor de doelstellingen van het KWF. De Samenloop is een moderne vorm van vrijwilligerswerk waarin honderden zo niet duizenden actieve Alphenaren laten zien dat ze betrokken zijn bij elkaar. Dat is prachtig en verdient onze warme support.

Woensdag 28 maart jl. werd de tweede teamcaptainavond georganiseerd. Wat een enthousiasme was er deze avond bij de organisatie maar vooral ook bij alle teamcaptains! Het besef is er nu dat wij als team hard aan de slag moeten, maar de eerste lopers hebben zich al aangemeld.

Wij hebben uw hulp wel nodig! Wat kunt u doen?

-       Gezellig 2 uur met het team ‘De groene Loper’ meewandelen, inschrijfgeld is 10 euro per persoon
-       Kaarsenzakken kopen, 5 euro per stuk (bij mij verkrijgbaar)
-       Beheren van onze kraam
-       Goede ideeën aanleveren om zoveel mogelijk spullen te verkopen

Als mensen onze kraam willen beheren hoor ik dat graag zo snel mogelijk omdat de organisatie gevraagd heeft om zo spoedig mogelijk aan te geven of we hiervan gebruik willen maken.

Voor meer algemene informatie verwijs ik u naar de website: www.samenloopalphen.nl en voor alle andere informatie kunt u bij mij terecht.

Meer informatie bij: Roeli Hoving, rhoving@alphenaandenrijn.nl


Vergadercyclus april 2012

  • Donderdag 5 april is er informatiemarkt en raadscommissie

Op de agenda informatiemarkt staat:

  • Herstructureringsfaciliteit voor Sw-bedrijf van de Rijnstreek SWA
  • Tussenrapportage haalbaarheidsstudie Thorbecekeplein e.o.
  • Financieel beleid / voorjaarsnota 2012

Op de agenda van de raadscommissie staat:

  • Bestemmingsplan Watergang Den Uylsingel
  • Toekomst Koningin Julianabrug
  • Bespreken toekennen incidentele subsidie 2012 aan MAX door college
  • Bespreken collegevoornemen verstrekken gemeentegarantie V.V. Alphense Boys
  • Dinsdag 10 april vergadert de CDA fractie om 20.00 uur
  • Donderdag 12 april is er raadscommissie en vergadert de gemeenteraad (hamerstukken)

Op de agenda van de raadscommissie staat:

  • Fietsplan 2012-2020
  • Tussenresultaat haalbaarheidsstudie Thorbeckeplein en omgeving
  • Rekenkamercommissierapport “Inzicht in sporenbeleid”
  • Opiniërend bespreken tussenrapportage welzijnsaccommodatiebeleid
  • Dinsdag 24 april vergadert de CDA fractie om 20.00 uur
  • Donderdag 26 april is er informatiemarkt en gemeenteraad
Fotograaf: Josh Walet
René Vrugt.'
René Vrugt

In 1990 in Alphen aan den Rijn gaan wonen, als een van de eerste bewoners van de wijk Kerk en Zanen.

CDA.'
CDA

Politieke partij