Nieuws

« Vorige - Volgende »

Informatieve avond over zonnepanelen in het ecopark

16 juli 2014 - 12:29  •  reacties

Informatieve avond over zonnepanelen in het ecopark

Alphen aan den Rijn -

Claudia van der Sluys namens de gemeente Alphen aan den Rijn, gaf een toelichting op het beleid van de gemeente en met name op de Duurzaamheidsleing en de Stimuleringsregeling. Met deze instrumenten kunnen bewoners en non-profit organisaties energiebesparing en zonnepanelen op een zeer goedkope, dus aantrekkelijke manier financieren.

Energiek Alphen aan den Rijn wordt in het najaar formeel opgericht en wil als coöperatieve vereniging van burgers en bedrijven in Alphen aan den Rijn zoveel mogelijk kansen benutten om duurzame energie op te wekken in de stad ten behoeve van de burgers en bedrijven in de stad.  Alphen energieneutraal met gebruikmaking van de kracht van burgers en lokale bedrijven. Energiek Alphen aan den Rijn heeft inmiddels het initiatief genomen om een aantal projecten realiseren en zoekt daarvoor betrokken leden. om de eerste stappen te zetten. Geïnteresseerden kunnen zich vrijblijvend aanmelden op cooperatie@energiekalphenaandenrijn.nl.

Ferd Schelleman gaf een toelichting op het zgn Postcoderoos project bij SWA. Een van de grootste projecten in Zuid-Holland met ca. 1500 panelen. Bewoners in de omgeving van SWA kunen hierin participeren en krijgen dan een korting op hun energiebelasting van 7, 5 cent per kWh (9 cent incl. BTW). Met een investering van € 350 per paneel wordt ca. 225 kWh opgewekt waarmee minimaal € 20 per jaar wordt bespaard.

Leo de Jong lichtte het realiseren van zonne-energie op maatschappelijke daken van bijv. scholen, sportverenigingen, kleine bedrijven etc toe. Energiek laat zonnecentrales installeren ‘ achter de meter’ en verhuurt de installatie aan de dak eigenaar, waarbij de dakeigenaar 10% van de opbrengst krijgt. Na 10 jaar is de installatie terugverdiend. Leden van Energiek Alphen kunnen participeren via certificaten, met een minimale rente van 3% per jaar. Na afloop van de periode wordt de inleg weer terugbetaald!

Vervolgens lichtte Arno van Geldorp van Alphastroom de toepassing van zonnepanelen bij particulieren met geschikte daken toe. Geïnteresseerde bewoners konden zich vervolgens aanmelden voor een persoonlijk, vrijblijvend advies met een maatwerkaanbod afgestemd op hun specifieke situatie. Bewoners kunnen zich hiervoor nog steeds aanmelden!

Fotograaf: Josh Walet
Ecopark De Limes.'
Ecopark De Limes

Duurzaam verwerken van allerlei soorten afval.