Politiek

« Vorige - Volgende »

Netwerkbeheerder heeft haar zaken niet op orde

12 oktober 2018 - 11:37  •  reacties

Netwerkbeheerder heeft haar zaken niet op orde

Alphen aan den Rijn - Alphen aan den Rijn is volop bezig om te verduurzamen. Het is de bedoeling dat de hele  gemeente energieneutraal wordt. Daarvoor worden onder meer zonneweides aangelegd en grote daken en wateroppervlakten bedekt met zonnepanelen. De energie die wordt opgewekt is soms deels voor eigen gebruik, maar wat over is gaat terug naar het energienetwerk van Liander.

Wethouder Leo Maat meldde donderdagavond 11 oktober tijdens een informatiemarkt in het gemeentehuis dat Liander rond Boskoop geen capaciteit meer heeft om stroom op te nemen. "De zonneweide tussen Boskoop en Hazerswoude van de firma Lourier is de eerste zonneweide op het net in de regio en meteen het laatste project. Daarna kan er niet meer worden ingeleverd. Liander is daar niet voldoende op ingericht", aldus een teleurgestelde wethouder. "Liander meldt dat ze altijd stroom gaven en nu 'ineens' stroom krijgen."

De netwerkbeheerder blijkt in het hele land een aantal knooppunten te hebben. In Alphen-Stad is er geen probleem, maar die bij Boskoop is een knelpunt. Daar moet eerst een nieuw laadstation worden aangelegd. "Het is wel handig als er wordt geleerd van de fouten in bijvoorbeeld Duitsland dat op ons voorloopt", merkte Maat droogjes op. De gemeente heeft inmiddels een aantal suggesties voor de plaatsing van het laadstation gedaan.

Fotograaf: Pexels