Nieuws

« Vorige - Volgende »

Museumschatten bij Nationale Museumweek in Archeon

2 april 2019 - 15:12  •  reacties

Museumschatten bij Nationale Museumweek in Archeon

Alphen aan den Rijn - Dit jaar wordt er letterlijk ingespeeld op het thema: “Ons echte goud, dichterbij dan je denkt!” door het erfgoed van vestigingsplaats Alphen aan de Rijn te belichten. Op die manier krijgen inwoners van de stad (meer) verbinding met hun eigen erfgoed. Museumpark Archeon ligt in Alphen aan den Rijn aan de Archeonlaan. In de collectie zit een aantal topstukken waar extra aandacht voor wordt gevraagd. Dit zijn de topstukken waar extra aandacht aan wordt besteed:

Romeinse soldaten in Alphen aan den Rijn?
Deze replica van het Castellum laat zien hoe een Romeins grensfort in het noorden van het Romeinse Rijk eruit heeft gezien. Het is een replica van het Romeinse Castellum (Albanianae) dat in Alphen aan den Rijn heeft gestaan en tussen 40 en 270 na Christus door ongeveer 500 soldaten werd gebruikt als fort.

De Domus, het domein van handelaren en ambachtslieden
Tijdens de Romeinse periode leefden de meeste mensen in Nederland op het platteland. De rijke burgers leefden in villa’s en de handelaren en ambachtslieden in een domus (stadswoning). Deze gereconstrueerde domus is gebaseerd op opgravingen van een domus uit Voorburg.

Een gladius voor de gladiator
Dit is een “gladius”, een kort Romeins zwaard. Dit zwaard is gevonden in Alphen aan den Rijn. Het soort werd gebruikt tussen 12 voor Christus tot 450 na Christus, door Romeinse soldaten. 

Het vrachtschip uit Nigrum Pullum
In de nederzetting Nigrum Pullum (tegenwoordig Zwammerdam), zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw overblijfselen van zes bijzondere Romeinse schepen opgegraven. De Romeinse Limes (grens) waar deze schepen zijn gevonden, is genomineerd om tot Unesco werelderfgoed te behoren!

Venus, godin van de liefde en schoonheid
Ook dit bijna 2000 jaar oude Romeinse beeldje is in Alphen aan den Rijn teruggevonden. Dit beeldje van pijpaarde stelt de godin Venus voor, de godin van liefde en schoonheid die uit het schuim van de zee geboren is.

Het Romeinse lintje
Deze ronde schijf is in het centrum van Alphen aan den Rijn gevonden en komt uit de tijd van de Romeinen. De schijf heeft een afbeelding van de vierde keizer van het oude Rome: Keizer Claudius (regeerde van 41-54 n. Chr.). De Romeinen noemden zo’n schijf een “phalera”. Deze dienden als beloning en versiering.

 

Fotograaf: PR Archeon
Archeon.'
Archeon

In het Archeon beleef je zelf de geschiedenis.