Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente huisvest opgelegd aantal asielzoekers

9 juli 2015 - 14:11  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Gemeente huisvest opgelegd aantal asielzoekers

Alphen aan den Rijn -

In de eerste helft 2015 moest onze gemeente 88 asielzoekers (statushouders) met een voorlopige of voorwaardelijke verblijfsvergunning huisvesten. Zodra die vergunning is verleend heeft een statushouder recht op woonruimte. In 37 van de 88 gevallen gaat het om gezinsherenigingen.

Goede samenwerking met corporaties
Landelijk gezien stijgt het aantal statushouders. Vandaar dat de taakstelling voor gemeenten eveneens stijgt. In 2014 was onze taakstelling 98 voor een heel jaar. De taakstelling kan alleen gehaald worden, omdat de gemeente en de corporaties goed samenwerken. De taakstelling voor de tweede helft van 2015 is inmiddels bekend. Wij moeten 94 statushouders huisvesten.

Alphense aanpak succesvol
De aanpak van de huisvestingen in Alphen aan den Rijn is landelijk nieuws en wordt als zeer positief benoemd. Wij krijgen geregeld bezoek van gemeenten om te kijken naar onze aanpak. Onze aanpak is voor het landelijke platform ‘Opnieuw thuis’ één van de goede voorbeelden. De Alphense aanpak is succesvol. We zijn dienstverleners en geen hulpverleners: we regelen alles op één dag zodat mensen direct kunnen starten met het betrekken van hun woning, en we helpen bijvoorbeeld met het aanvragen van energie. Daarna begeleiden we de statushouders drie maanden intensief met allerlei administratieve zaken.

Fotograaf: Josh Walet