Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphense zwembaden overvallen door de media

8 augustus 2017 - 16:47  •  reacties

Alphense zwembaden overvallen door de media

Alphen aan den Rijn - De Alphense zwembaden zijn interessant door de zwemlessen aan de schakelklas Groene Hart, Ladies Only en een aanvraag voor zwemmen in het kader van de buurtfunctie van AquaRijn.

"Het is vreselijk als iemand verdrinkt", zegt directeur Remco Pielstroom. Hij is zich ervan bewust dat statushouders een doelgroep is waarbij dat gevaar groot is. "Ik begrijp het wel. Zwemmen ziet er niet moeilijk uit. Het is ook lastig omdat de kinderen en jongeren gewoon mee willen doen met hun nieuwe vrienden."

De afgelopen anderhalf jaar is De Thermen 2, exploitant van zwembaden De Hoorn en AquaRijn, bezig met het op de kaart zetten van schoolzwemmen. Uiteindelijk wil De Thermen 2 het schoolzwemmen terug op het lesrooster. Weliswaar niet zoals vroeger, maar wel zodat alle kinderen minimaal een A-diploma hebben als zij de basisschool verlaten.

Statushouders
"Wij vinden dat het leren zwemmen een basisvaardigheid is. Ook voor statushouders. Bij het inburgeringsprogramma zit bijvoorbeeld leren fietsen. Ik vind dat het halen van een zwemdiploma daar zeker ook bij hoort", aldus Pielstroom. "Als je van een fiets valt, heb je een blauwe plek. Als je niet kunt zwemmen, zijn de gevolgen veel erger."
De schakelklas van het Groene Hart is een voorbeeld van hoe het kan. Hier krijgen jongeren, statushouders tussen 12 en 17 jaar, zwemles omdat er in Nederland nu eenmaal veel water is en in hun land van herkomst niet. Daarom hebben zij meestal geen zwemdiploma.

Ook Ladies Only, het hele zwembad op maandagochtend alleen voor vrouwen, is een voorbeeld van hoe het wel kan. Hier komen vooral vrouwen uit de buurt van AquaRijn, waar ook statushouders wonen, naar toe. Een aantal van hen haalt nu alsnog een A-diploma.

'Natte' gymles
De Thermen 2 geeft sinds dit jaar samen met AZC ook zwemlessen aan een verschillende basisscholen. Dit in het kader van gymlessen waarbij een bepaalde sport wordt beoefend. In zwembad AquaRijn wordt de zwemsport als ‘natte’ gymles aangeboden. Ook de ouders kunnen lessen krijgen in zwemvaardigheid.

Remco Pielstroom en instructeur Ron Zijderveld zijn geïnterviewd over al deze activiteiten. De uitzendingen zijn Radio 3 FM rond de klok van 17.00 uur, RTL 4 TV in het 19.30 uur journaal, NOS Journaal om 18.00 uur en 20.00 uur en morgenochtend in de Volkskrant.

Op de foto: instructeur Ron Zijderveld tijdens een interview voor de NOS over het Alphense zwemmen 

Fotograaf: PR De Thermen2
De Thermen2.'
De Thermen2

Zwembad De Hoorn Zwembad AquaRijn