Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente geeft uitleg over noodopvang vluchtelingen

3 november 2015 - 14:20  •  Gemeente Alphen a/d Rijn  •  reacties

Gemeente geeft uitleg over noodopvang vluchtelingen

Alphen aan den Rijn -

De bewoners zijn in drie weken tijd gefaseerd aangekomen en ontvangen. De noodopvang is grotendeels in gebruik. De bewoners van de noodopvang komen voor 70% uit Syrië en 20% uit Eritrea. Het merendeel is man, maar er is ook een tiental vrouwen. Inmiddels stromen bewoners door naar een asielzoekerscentrum. Dat gebeurt nog maar mondjesmaat, want er zijn niet genoeg plaatsen in de asielzoekerscentra. Binnen de noodopvang is veel werk verricht en de dagelijkse gang van zaken verloopt goed.

Leefgeld
De asielzoekers in de noodopvang aan de Eikenlaan ontvangen geen geld. Zij krijgen bed, bad en brood. De meeste asielzoekers hebben zelf geld voor overige inkopen.

Noodopvang
De noodopvang is een tijdelijke opvanglocatie waar mensen wachten op een plek in een asielzoekerscentrum (azc). Als die plaats er is en zij kunnen verhuizen naar een asielzoekerscentrum kan ook de asielprocedure starten. De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) besluit of de asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, permanent of tijdelijk. Met een verblijfsvergunning is een asielzoeker ‘statushouder‘ geworden en kan zij of hij woonruimte krijgen in een gemeente.

Op dit moment is er zelfs onvoldoende ruimte in de noodopvang in Nederland. Asielzoekers komen dan soms eerst een paar dagen in de crisisopvang terecht. Vaak is dit in een sporthal. In verschillende buurgemeenten is de afgelopen weken crisisopvang geweest. Op de vaste opvanglocaties hebben asielzoekers gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en krijgen daar te horen of ze wel of niet een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen.

Vrijwilligers
Veel inwoners hebben zich aangemeld als vrijwilliger. Het COA zal contact opnemen met iedereen die zich bij de gemeente of het COA heeft aangemeld. Het ziet er naar uit dat er voldoende vrijwilligers zijn. Vragen over vrijwilligerswerk kunt u richten aan het COA via noodopvangalphenaandenrijn@coa.nl.

Gezondheid
In de noodopvang is gezondheidszorg voor asielzoekers aanwezig. Dit is een soort huisartsenpost. Net als voor alle andere inwoners van Nederland is de GGD verantwoordelijk voor de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers. Deze zorg is met name gericht op preventie, voorlichting en screening.

Veel antwoorden kunt u vinden op de website van de gemeente en het COA.

Fotograaf: Josh Walet