Nieuws

« Vorige - Volgende »

'Alphen moet een echte fietsstad worden'

28 februari 2018 - 12:18  •  reacties

Alphen moet een echte fietsstad worden

Alphen aan den Rijn - Niels studeerde in 2008 af als architect. Zijn studie volgde hij in Delft. "Dat was wel iedere dag vijf kwartier heen en terug, maar uiteindelijk was voor het mij belangrijk dat ik in Alphen kon blijven wonen vanwege mijn sport", vertelt hij. Niels turnde 20 jaar lang wedstrijden bij DOS. "Dat is voor mij de reden geweest dat ik niet per se op kamers hoefde in Delft. Ik had hier mijn sociale leven en de turnsport die mij aan Alphen bond. Gelukkig ligt Alphen dichtbij de grote steden waardoor op en neer reizen goed mogelijk is."

Eenmaal afgestudeerd had Niels inmiddels een relatie met Núbia, ook een Alphense. "We zijn allebei op zoek gegaan naar werk in de buurt." De vrouw van Niels geeft dansles in Alphen en Niels werkt zelf als architect en als vrijwilliger bij CAS, het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw. "Eigenlijk was het toen al een uitgemaakte zaak dat we in Alphen zouden blijven. Onze dochter danst ook. Zij danste onlangs in een voorstelling die mijn vrouw gemaakt heeft." Met zijn gezin woont Niels in Kerk en Zanen.

Verhalen over Alphen
"Zelf vind ik Alphen een prettige woonstad. In Kerk en Zanen is veel nieuwbouw; daar zit misschien niet zoveel karakter aan. Maar het is wel heel prettig leven met voldoende ruimte en faciliteiten in de buurt." Door de jaren heen probeert Niels steeds meer de kwaliteiten van Alphen te laten zien en ook te benadrukken bij anderen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan en hen te laten zien hoe mooi Alphen is. "Ook door CAS doe ik dat meer. Dat werkt een beetje twee kanten op. Door CAS heb ik Alphen leren waarderen en met CAS kan ik ook weer mijn best doen om Alphen op een positieve manier onder de aandacht te brengen."

Na zijn opleiding stond Niels 7 jaar voor de klas, net als zijn vader, als docent bij het Scala college. Nu werkt hij bij FARO architecten in Lisserbroek. "Bij CAS proberen we de dus de architectuur onder de aandacht te brengen en dat doen we met allerlei activiteiten zoals lezingen, rondleidingen, kinderworkshops en schetssessies. Het is ontzettend leuk om enthousiaste verhalen te vertellen over mooie dingen. Toevallig doe ik dat over Alphen omdat hier mijn wortels liggen."

Fietsstad
Iets wat Niels graag nog zou willen is Alphen promoten als fietsstad. Samen met stichting PRET bekijkt hij hoe. "Daar hebben we een plan voor geschreven, een aantal jaar geleden. Als we dat breed en geïntegreerd oppakken dan kan Alphen een hele mooie fietsstad worden." De fietsappel is voor Niels een architectuuricoon. Dicht naast het station en een bekend knooppunt voor veel mensen. "Een hoop mensen zien het, het hoort inmiddels bij de identiteit van Alphen en bovendien werkt de fietsappel fantastisch. Alphen moet een echte fietsstad worden".

Architectuur
Als architect kijkt Niels ook vol bewondering naar het oude HBS en oude Scala College aan het Visserspark. "Over dit gebouw valt een hoop te vertellen in relatie tot andere gebouwen aan het Visserspark. Dat vind ik ook bijdragen aan de mooiheid van het gebouw. De baksteendetails en compositie van lijnen die in de gevel zitten vind ik erg mooi als architect".

Zo zijn er vele mooie verhalen over Alphen te vertellen volgens Niels. "Vaak zijn mensen geïnteresseerd in welke dingen wij bij CAS mooi vinden. Zo was iemand weleens benieuwd naar zijn eigen woning uit de jaren '60 en welke architectuur dat was. Dat geeft een mooi aanknopingspunt om te vertellen uit die tijdsperiode. Alphen is gewoon een hele mooie stad, vol prachtige architectuur en verhalen".

In maart organiseert Niels samen met zijn collega's bij CAS de lezing 'Snap je stad': vier avonden, waarin je verhalen hoort over Alphen, over de geschiedenis van Alphen en hoe de stad in elkaar zit. 

Je leest elke maand een nieuw verhaal van iemand die een link heeft met Alphen aan den Rijn als het gaat om wonen, werken, ondernemen, recreëren, kortom leven in de gemeente Alphen aan den Rijn. We brengen deze verhalen in beeld door inwoners zelf een antwoord te laten geven op de vraag "Hoe link jij met Alphen?". De eerste kandidaat was Benjamin Nieuwland, over zijn link met Alphen lees je hier meer.

Fotograaf: Josh Walet